«Ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά», συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με επίκεντρο την Καζάρμα Αγράφων (φωτο+video)

«Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» φώναξαν σήμερα δεκάδες διαδηλωτές στο πλαίσιο της μεγάλης διήμερης κινητοποίησης που πραγματοποιείται στην Καρδίτσα με επίκεντρο την Καζάρμα από τοπικούς ορειβατικούς, φυσιολατρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και πλήθος κόσμου, στέλνοντας οι ίδιοι μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια αιολικών εγκαταστάσεων.

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις τους στο «Νέο Αγώνα» Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, επισήμανε ότι η διήμερη κινητοποίηση έχει διοργανωθεί από 50 φορείς από όλη την Ελλάδα που αγαπούν τα βουνά και θέλουν να σώσουν την Καζάρμα. Η κινητοποίηση έχει ως στόχο να σωθεί η Καζάρμα Αγράφων από την αδειοδότηση αιολικού με επτά ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 150 – 170 μέτρων, οι οποίες θα είναι περίβλεπτες από όλη την Θεσσαλία. Αυτές θα φέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο ανάγλυφο του βουνού που θα ισοπεδωθεί τελείως η κορυφογραμμή, θα αλλοιωθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, με όποιες συνέπεια εξίσου στα νερά και με τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι φορείς και πολίτες της Καρδίτσας και καλούμε τους βουλευτές, τους δημάρχους να ζητήσουν να καταργηθεί αυτό το αιολικό. Υπάρχουν προοπτικές για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Ένα όμως τέτοιο έργο βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή θα αλλοιώσει την ήπια ανάπτυξη που θέλουμε να έχουμε για τα βουνά μας, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Φώτης Μούστος εκ μέρους της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα, υπογράμμισε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση υπερασπίζονται το δίκαιο των βουνών, το δίκαιο των ποταμών, το δίκαιο όλου του τόπου και γενικότερα της Ελλάδας. «Είμαστε εδώ προασπίζοντας το δίκαιό μας στα δικαιώματα που έχουμε απέναντι στη φύση και στην ίδια μας τη ζωή. Οι εταιρείες, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν με το κόλπο της πράσινης ανάπτυξης να ισοπεδώσουν για ακόμη μία φορά τον τόπο μας. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες της Καρδίτσας και της Ελλάδας να αφυπνιστούν και να προασπιστούν τα δίκαιά τους απέναντι στα παιδιά τους, απέναντι στους εαυτούς τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μούστος αναφέρθηκε στο διήμερο πρόγραμμα της κινητοποίησης που λαμβάνει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάβαση στην Καζάρμα. «Καζάρμα είναι το δεύτερο βουνό δίπλα στον Τύμπανο, το οποίο πρώτο έχει ισοπεδωθεί. Και στην Καζάρμα θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες. Δυστυχώς όπως ξέρετε και μπορείτε να δείτε εύκολα, είναι ένα μέρος πανέμορφο, που παρέμενε ελεύθερο μέσα από αγώνες και θυσίες ανθρώπων. Τα Άγραφα είναι ένας τόπος ιστορικός, ένας τόπος μνήμης και αντίστασης. Εάν κοιτάξει κανείς την ιστορία του,θα καταλάβει ότι αυτός ο τόπος για να μείνει ελεύθερος και ανυπότακτος χρειάστηκαν θυσίες εκείνων των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα δίκια τους, με ασίγαστο αγώνα. Σε τέτοιο αγώνα σας καλούμε και εμείς», κατέληξε.

Το πρόγραμμα της διήμερης κινητοποίησης είναι το εξής:

Απόψε στις 8 η ώρα, ακολουθεί ζωντανή μουσική εκδήλωση στο Παυσίλυπο, ενώ αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου Αργιθέας και πεζοπορική ανάβαση, για όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν, έως την κορυφή της Καζάρμας.