Με μεγάλη ανταπόκριση κοινού και εξαιρετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το διήμερο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποίησε το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, με τη στήριξη των Φίλων του Μουσείου Πόλης και του Δικτύου Μουσείων/ Συλλογών Νομού Καρδίτσας. Το διήμερο είχε ως θέμα την Τοπική ιστορία και τα Αρχεία και πώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στη δια βίου μάθηση και στην κοινωνική ενδυνάμωση ευρύτερα.
Την ευθύνη του σχεδιασμού του διημέρου είχε από την πλευρά του ΠΙΟΠ η προϊσταμένη του Αρχείου, ιστορικός, Ελένη Μπενέκη σε συνεργασία με τον αρχειονόμο του ΠΙΟΠ, Ευάγγελο Στεργίου. Τον τοπικό συντονισμό είχε το Μουσείο Πόλης και η προϊσταμένη Μουσείων του Δήμου Καρδίτσας, Δρ. Φένια Λέκκα. Τις δράσεις του διημέρου άνοιξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, εκπαιδευτικός, Στέφανος Θεολόγης ενώ παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, φιλόλογος, Παναγιώτης Ευθυμίου.
Το πρώτο εργαστήριο με τίτλο «Τοπική ιστορία, ένα σχολικό εγχείρημα;», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια ΔΕ, Δρ. Ελένη Ξυνοπούλου, ο Επόπτης Ποιότητας ΔΕ, Δρ. Κώστας Ζαχαρής και πολλοί εκπαιδευτικοί ΔΕ διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι υλοποιούν ή σχεδιάζουν δράσεις τοπικής ιστορίας. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύ κοινό και περιλάμβανε την παρουσίαση εργαλείων και καλών πρακτικών με στόχο τη δημιουργική εμπλοκή των σχολικών κοινοτήτων στην τοπική ιστορία, καθώς και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε ενδεικτικά ως τοπική καλή πρακτική και το Project «Karditsa Reloaded» του Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας, το οποίο σχεδίασαν και υλοποίησαν οι καθηγήτριες Αγγελική Παπαδοπούλου και Ελένη Πλατογιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διήμερο εντασσόταν στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Μουσείο Πόλης, καθώς το μουσείο έχει αιτηθεί από το ΙΑ του ΠΙΟΠ την επιστημονική του συνδρομή, μέσα από την διερεύνηση σε τραπεζικά αρχεία που διαθέτει ο Όμιλος Πειραιώς, όπως εκείνο της ΑΤΕ, με στόχο τον εντοπισμό τεκμηρίων που αφορούν τον Νομό Καρδίτσας. Απώτερος σκοπός είναι η μελέτη αυτών των τεκμηρίων, ώστε να αποτελέσουν τη βάση μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης στο πλαίσιο έκθεσης σχετικά με την εξέλιξη του αγροτικού τομέα αλλά και της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας γενικότερα.
Το δεύτερο εργαστήριο, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχε τίτλο «Το αρχείο της ζωής μου» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά ήταν ανοιχτό στο ενήλικο κοινό της πόλης. Ήταν αφιερωμένο στη δημιουργία και οργάνωση προσωπικών αρχείων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τη σημασία της αρχειοθέτησης, να μοιραστούν τα προσωπικά τους «αρχειακά» βιώματα και να λάβουν πρακτικές οδηγίες για τη συγκρότηση και διατήρηση του προσωπικού τους αρχείου με σκοπό τη διαφύλαξη της δικής τους ιστορίας.
Το τρίτο εργαστήριο, με θέμα «Εξερευνώ το γενεαλογικό μου δέντρο», πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Γονείς-μέλη του συλλόγου και μαθητές Δ’ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορία της οικογένειάς τους και να δημιουργήσουν το γενεαλογικό τους δέντρο, να σχεδιάσουν και να αποκωδικοποιήσουν οικόσημα, να συζητήσουν για τη σύνδεση μεταξύ γενεών και τη σημασία της.
Στο πλαίσιο του διημέρου, η επιστημονική ομάδα του ΠΙΟΠ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο, Στ. Θεολόγη, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν ζητήματα περισσότερων δημιουργικών συνεργειών του Δήμου με το ΠΙΟΠ, με αφορμή και το αρχείο του Δήμου Καρδίτσας, που το διαχειρίζεται το Μουσείο Πόλης. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας, ο Δήμος, με τη συνδρομή του ΠΙΟΠ και της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, να καταφέρει να εμπεδώσει αρχειακή συνείδηση και κουλτούρα στις υπηρεσίες του. Συναντήσεις εργασίας και αλληλογνωριμίας πραγματοποιήθηκαν επίσης με τους Φίλους του Μουσείου Πόλης και το Δίκτυο Μουσείων/ Συλλογών Νομού Καρδίτσας, ώστε να χαρτογραφηθούν κοινοί τόποι και προοπτικές συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις δράσεις του διημέρου ήταν δωρεάν και ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί ή οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν δωρεάν μια μουσειοβαλίτσα με υλικό για δράσεις τοπικής ιστορίας, το οποίο επεξεργάστηκαν ειδικά για το κοινό της Καρδίτσας οι συνεργάτες του ΠΙΟΠ. Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν επίσης έντυπα και υλικά για τη σωστή διαχείριση και διατήρηση αρχειακού υλικού, ενώ δόθηκαν και οι βασικές πληροφορίες χρήσης του. Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να προμηθευτούν μουσειοβαλίτσα, μπορούν να απευθύνονται σχετικά στο μουσείο καθημερινά, 8.00-15.00 (2441025301)