Ενεργοποιείται η έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω ζωονόσων

Αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος για όσους έχουν θανατώσει ζώα και αυξάνεται η αποζημίωση για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους

Δέσμη μέτρων τίθεται σε ισχύ για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά και την πανώλη, καθώς ενεργοποιείται το πακέτο ενισχύσεων που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των εκμεταλλεύσεων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες ζωικού κεφαλαίου, αλλά και με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

– Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος γιαθανατωθένταζώα ύψους28,5εκατ. ευρώ, με ύψος αποζημίωσης70ευρώ για πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών και35ευρώ για αρσενικά ζώα και αμνοερίφια.

– Επέκταση της αποζημίωσης για ζωοτροφές με επιπλέον καταβολή 50% της αρχικής ενίσχυσης, με κόστος 27,5εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων, τα Υπουργεία συνεργάζονται ώστεοι αποζημιώσεις να καταβληθούν στα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι (α) έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες48 εκατ. ευρώ γιαθανατώσεις ζώων με βάση τημοναδιαίααξίακαι οι καταβολές συνεχίζονται από τις Περιφέρειες, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα και (β) έχουν καταβληθεί 45 εκατ. ευρώ για ζωοτροφέςκαι αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα κατόπιν ολοκλήρωσης των ελέγχων.

Με βάση τα ανωτέρω η συνολική ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων συνδεόμενη με την πανώλη καιτηνευλογιά αναμένεται να ξεπεράσει τα180εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Α. Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος γιαθανατωθένταζώα

Θα καταβληθεί αποζημίωση ύψους περίπου28,5εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ταθανατωθένταζώα των ετών 2024 και 2025 λόγω ευλογιάς και πανώλης.

Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε:

•70 ευρώ γιαθανατωθένταπρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών

•και στο 50% του ανωτέρω ποσού για λοιπάθανατωθέντααιγοπρόβατα (αμνοί η ερίφια έως 6 μηνών και κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 6 μηνών).

Εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 2.200 εκτροφείς που έχουν θανατώσει περίπου 450.000 ζώα. Η μέση αποζημίωση ανά εκτροφέαεκτιμάταισε περίπου13.000 ευρώ.

Η αποζημίωση θα δοθεί σε όσουςέχουν θανατώσει αιγοπρόβατα λόγω της νόσου της ευλογιάς ή πανώλης καιείναι δικαιούχοιτης αποζημίωσηςμεβάση τημοναδιαίααξία ζώου βάση τωνυπ’αριθμ. 4308/315328/2024 (Β΄ 5788) και 59322/26923/2025 (Β΄ 5.3.2025) κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η καταβολή θα γίνει από το ΥΠΑΑΤ κατόπιν αποστολής της σχετικής πληροφόρησης για ταθανατωθένταζώα από τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 26 τουΚανονισμού2022/2472της ΕΕ για τις αγροτικές ενισχύσειςεπιτρέπεται να δίνεται ενίσχυση γιατην απώλεια εισοδήματος λόγω υποχρεώσεων υγειονομικής απομόνωσης, δυσχερειών ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίουπου επιβάλλονται στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος ή μέτρου.Η αποζημίωση που υπολογίζεται σύμφωνατο ανωτέρωμειώνεται κατάτοποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν άμεσα λόγω της ασθένειας των ζώων, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν πραγματοποιηθεί από το δικαιούχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (έρευνα ζωικού κεφαλαίου 2024), ο μέσος αριθμός αιγοπροβάτων ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 125 ζώα(82.607 εκμεταλλεύσεις με 10,35 εκατ. αιγοπρόβατα).

2.Με βάση τα στοιχείατων δηλώσεων ΦΠΑ,σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέσοετήσιοκέρδος(η διαφοράκύκλουεργασιών ΦΠΑ(κωδικός 312)μεφορολογητέων εισροών(κωδικός 367))ανάαιγοπρόβατοανήλθε γιατα φορολογικά έτη 2022-2024 κατά μέσο όρο σε 62 ευρώ (το φορολογικό έτος2022 σε 41 ευρώ, το2023 σε68ευρώ και για το φορολογικό έτος 2024 σε78ευρώ).

Ορίζεται αποζημίωση ύψους70ευρώ γιαθανατωθένταπρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών(υπολογίζεται ότιαφοράτο 80% των ζώων) και35ευρώγια λοιπάθανατωθέντα αιγοπρόβατα (αμνοί η ερίφια έως 6 μηνών και κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 6 μηνών, υπολογίζεται ότιαφοράτο 20% των ζώων).

Β. Αποζημίωση γιαζωοτροφές

Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική επέκταση της ασθένειας της ευλογιάς στο 2οεξάμηνο του 2025, Θα καταβληθεί μέχρι τέλος του έτους επιπλέον αποζημίωση για ζωοτροφές σε ύψος 50% της αρχικής ενίσχυσης.

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 27,5εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότιήδηκαταβλήθηκαν ποσά ύψους 14, 6 και 4 ευρώ ανά ζώο αναλόγως την περιοχή που βρίσκεται η εκμετάλλευση και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που ίσχυσαν οι απαγορεύσεις ανά περιοχή,με βάση τα στοιχείαόπως είχε εξελιχθεί η ασθένεια έως τον Ιούλιο του 2025.

Με την αύξηση κατά 50% των ποσών στις αντίστοιχες περιοχές, η συνολική αποζημίωση θα ανέλθει σε 21, 9 και 6 ευρώ ανά ζώο αναλόγως της περιοχής.

Σημειώνεται ότι:

•Στις 27/10/2025 πραγματοποιήθηκε πληρωμή ύψους44.726.678 ευρώ σε 39.820 δικαιούχους για ενίσχυση ζωοτροφών με καθεστώς DeMinimis, λόγω ευλογιάς και πανώλης.

•Αναμένεται να καταβληθούν ακόμηπερίπου10 εκατ. ευρώ από την ανωτέρω ενίσχυση σεπερίπου 34.000δικαιούχους κατόπιν ελέγχου.

•Μαζί με τα επιπλέον 27,5εκατ. ευρώ η συνολική ενίσχυση γιαζωοοτροφέςθα διαμορφωθεί σε 82 εκατ. ευρώ.