Εντοπίστηκε η πηγή που μολύνθηκε με σαλμονέλα – Σαρωτικοί έλεγχοι στις γεωτρήσεις όλης της Θεσσαλίας

Η γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό

Το μικρόβιο της σαλμονέλας εντοπίστηκε στα κλινικά δείγματα, αλλά και στο νερό σε μία από τις τρεις πηγές όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις περιοχές  Στεφανοβίκειου και Ριζόμυλου (εικόνα πάνω από ertnews) στη Μαγνησία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις δύο κοινότητες, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Στόχος είναι τα χωριά να επαναϋδροδοτηθούν στις αρχές της νέας εβδομάδας

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι στις αρχές της νέας εβδομάδας να επαναϋδροδοτηθούν τα δυο χωριά.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση -που εντοπίστηκε η σαλμονέλα, και η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και η κάμερα θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων.

Έλεγχος στις γεωτρήσεις όλης της Θεσσαλίας

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ξεκινάει έλεγχος στις γεωτρήσεις στον Δήμο Αγιάς, τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Οι έλεγχοι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι το συμβάν είναι υπό διερεύνηση και πρόσθεσε: «Ως ΕΟΔΥ είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και θα δράσουμε προληπτικά κάνοντας το πρόγραμμα ελέγχων. Θα βοηθήσουμε μαζί με την Περιφέρεια, τις ΔΕΥΑ και τους δήμους να οργανωθούμε καλύτερα και να προχωρήσουμε στην εκτίμηση κινδύνου. Δεν θα στηριζόμαστε μόνο σε μετρήσεις, αλλά θα έχουμε ένα σχέδιο ασφάλειας».