ΕΟΑΣΚ: Να αποζημιωθούν για τις επανασπορές οι βαμβακοπαραγωγοί - κινητοποίηση στις 16/5 στον ΕΛΓΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα θα προχωρήσει την Πέμπτη στις 11 το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας ζητώντας τη λήψη πολιτικής απόφασης από το ΥπΑΑΤ για να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιές στη σπορά και προχωρούν σε επανασπορές.

Επίσης για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΕΟΑΣΚ έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για τα υπόλοιπα θέματα. Το κυριότερο αφορά την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον «Ντάνιελ», το ποσό των οποίων παραμένει ακόμη άγνωστο. Επίσης το αγροτικό κίνημα της Καρδίτσας ζητά εκ νέου την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των αγροκτηνοτρόφων και για το 2024, καθώς διαφαίνεται χαμηλή παραγωγή στο βαμβάκι και το σιτάρι.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα (14/5) η διοίκηση της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι ένα μήνα μετά την έναρξη των σπορών, χιλιάδες αγρότες υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή μετά και τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Χωράφια- σπόροι
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τζέλλας υπογράμμισε ότι πολλοί αγρότες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε επανασπορές. Πρόσθεσε ότι είναι διάφορες οι αιτίες που συνέβαλαν στο να μην φυτρώσουν τα βαμβακόφυτα. «Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, πιθανόν να έχουν αλλοιωθεί ή διαβρωθεί από ουσίες τα χώματα» είπε και προσέθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα για την προέλευση των σπόρων αλλά και για τους ελέγχους από την πλευρά του ΚΕΠΠΥΕΛ.

Καταστροφή σε περίοδο
που δεν υπάρχει ρευστότητα

«Έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή σε μια περίοδο που λείπουν χρήματα από τις τσέπες μας. Η κυβέρνηση πατώντας στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τον οποίο εμείς διεκδικούμε επί χρόνια να αλλάξει, δεν αποζημιώνει τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές και προχώρησαν σε επαναπσπορές» επισήμανε.
Σε ότι αφορά την έκταση των ζημιών, ανέφερε ότι φτάνουν σε ορισμένα χωριά ακόμη και στο 100%, ειδικά σε τα χωράφια που είχαν σπαρθεί μέσα Απριλίου. Ακόμη από τους παριστάμενους της ΕΟΑΣΚ αναφέρθηκε ότι φέτος δεν υπήρχε κανένα σπορόκεντρο στη Θεσσαλία και έθεσαν ερωτήματα για τον σπόρο που έλαβαν, από ποια περιοχή προήλθαν και με τί φυτρωτική ικανότητα.