ΕΟΑΣΚ: «Να βουλιάξουν οι πλατείες των χωριών από τρακτέρ την Κυριακή» (φωτο & βίντεο)

Κάλεσμα στους αγρότες να γεμίσουν την Κυριακή τις πλατείες των χωριών με τρακτέρ απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με το αγροτικό κίνημα της χώρας να ετοιμάζεται για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στα τέλη του μήνα.

Σύσκεψη την Παρασκευή στον Παλαμά
Στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε στη σύσκεψη της Νίκαιας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα διευρυμένη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών του Ν. Καρδίτσας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά.
Η σύσκεψη θα έχει ενημερωτικό και οργανωτικό χαρακτήρα, με τους αγρότες να προετοιμάζονται για πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, αρχικά με τη μαζική έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και φόντο το στήσιμο μπλόκων στα τέλη του μήνα.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η Διοίκηση της ΕΟΑΣΚ, κάλεσε τους αγρότες του Νομού να βγουν μαζικά στις πλατείες και στα σημεία συγκέντρωσης στα χωριά, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπεράσπισή του αγροτικού αγροτικού εισοδήματος που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα.

Εισόδημα στο βαμβάκι
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλη τη χώρα δείχνουν τη δυναμική διάθεση του αγροτικού κόσμου. Σε ότι αφορά το Ν. Καρδίτσας, στο επίκεντρο βρίσκεται η τιμή στο βαμβάκι που έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα κάτω των 70 λεπτών, χαμηλότερα από πέρυσι. Το αγροτικό κίνημα διεκδικεί αναπλήρωση του εισοδήματος στο 1 ευρώ και παράλληλα κατώτατες εγγυημένες τιμές που να διασφαλίζουν το κόστος στις καλλιέργειες και να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.

Κόστος παραγωγής
Στο κάδρο των βασικών αιτημάτων όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ είναι μέτρα για την αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Το αγροτικό κίνημα διεκδικεί μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο (κάτι που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης), γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 7 λεπτά/kwh. Επίσης να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια, ο ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Η προστασία από τις φυσικές καταστροφές παραμένει πάγιο ζήτημα, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα