ΕΟΑΣΚ: Στις 22 Γενάρη βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Την Κυριακή 8 Γενάρη ύστερα από κάλεσμα της ΠΕΜ, έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με την συμμετοχή Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών.
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και ως πρώτη δράση στις 22/1 να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Την Παρασκευή 20 Γενάρη καλούμε τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και τους αγρότες σε διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά στις 7μμ.
Απορρίπτοντας έτσι τη λογική της αναμονής που καλλιεργούν επίδοξοι – παλιοί και νέοι – κυβερνητικοί «σωτήρες», απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας ώστε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την παραγωγή, να μπορέσουμε να ζούμε από τον δουλειά μας.
Παλεύουμε για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας, λόγο των χαμηλών τιμών στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα και της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.
Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού μας γνωρίζουν πολλή καλά πως με τιμή 65-70 λεπτά ανά κιλό δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που υπάρχει τώρα, συνεπώς δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν.
Ενώ και η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις και εφαρμόζεται στη γενικότερη κατεύθυνση συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια.
Απορρίπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «αντοχών της οικονομίας», γιατί με αυτή τη λογική όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, δίνοντας για άλλη μια φορά πακτωλό χρημάτων στους βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, κλπ, αλλά – όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της – επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησής μας, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες δεν αγωνιζόμαστε από συνήθεια, αλλά γιατί είναι εδώ τα διαχρονικά προβλήματα και συνεχώς μεγαλώνουν. Αυτά μας υποκινούν και μας βγάζουν ξανά στο δρόμο του αγώνα. Άλλωστε, οι νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια μιας αγωνιστικής δραστηριότητας όλου του προηγούμενου διαστήματος.
Η αλήθεια πάντως είναι πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο στα χέρια μας και ποτέ δεν πάει χαμένος, πάντα κάποιο κέρδος φέρνει, ανάλογα και με τη μαζικότητά του και την πίεση που ασκείται στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Υπάρχουν άλλωστε συγκεκριμένες κατακτήσεις που υπήρξαν παλιότερα με τα μπλόκα, όπως το «πακέτο Χατζηγάκη», το αφορολόγητο και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, το ακατάσχετο, το τέλος επιτηδεύματος, κλπ, που έδωσαν και δίνουν ανάσα για όλους τους παραγωγούς ή πρόσφατα με απόσπαση ορισμένων μέτρων στήριξης με την ενίσχυση στο πετρέλαιο, τις ζωοτροφές, το λίπασμα και του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών της Λάρισας.
Γι’ αυτό διεκδικούμε :
Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στο βαμβάκι ως 1 ευρώ το κιλό
Αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα αγροεφόδια, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Να δοθεί άμεσα η επιδότηση στις ζωοτροφές και στους κτηνοτρόφους που το αγροτικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το κτηνοτροφικό.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης.
100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για όλες τις αιτίες.
Έργα υποδομής και άρδευσης, κλπ, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ