Η ΕΟΑΣ Καρδίτσας «καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά στην μεγάλη πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στην Νίκαια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία επισημαίνονται τα εξής:

«Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ χαιρετίζει την αγωνιστική συμμετοχή εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που μαζί με δεκάδες τρακτέρ, έδωσαν δυναμικό παρόν στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας, μετά από το κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ και των Α.Σ.

Επίσης χαιρετίζει την συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που μαζί με τους συνταξιούχους έδωσαν αγωνιστική απάντηση τόσο στην Καρδίτσα, όσο και σε όλη την Ελλάδα, στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εκτιμούμε πως μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα, την κοινή δράση αγροτών, εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να έχουμε κέρδη και να υπάρξουν λύσεις στα αιτήματα που έχουμε και κυρίως να δοθεί προοπτική στον αγώνα μας.

Με ημερίδες, με «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», με στήριξη αυτής της πολιτικής, που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, μέσα από το ξεκλήρισμά μας, οδηγεί τους αγροτοκτηνοτρόφους στην απογοήτευση, στον εφησυχασμό, στη μοιρολατρία και σε τελική ανάλυση στο να χαθούν και αυτά τα λίγα που υπάρχουν.

Μόνο μέσα από τον συλλογικά οργανωμένο αγώνα και τη συμμετοχή, υπήρξαν και θα υπάρξουν αποτελέσματα, έστω κάποιων κατακτήσεων, ή το φρενάρισμα κάποιων μέτρων που έχουν στα συρτάρια τους.

Είναι κοροϊδία και «παρηγοριά στον άρρωστο» αυτά που είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα, αφού ουσιαστικά αυτό που βγαίνει από τα λεγόμενά της, π.χ. ως προς τις χαμηλές – ανοιχτές τιμές, είναι πως φταίνε οι αγρότες και όχι οι αντιλαϊκές πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στα πλαίσια της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προηγούμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «τις ανοιχτές τιμές» που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι, ότι έτσι λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς», δηλ. ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους παραγωγούς και τη λαϊκή κατανάλωση. Ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους κ.λπ., να αισχροκερδούν εις βάρος μας, να εκμεταλλεύονται τη δουλειά και τον κόπο μας.

Η διεπαγγελματική στο βαμβάκι και αυτή που δημιουργούν στο γάλα και στην φέτα που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων δεν λύνει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στα προϊόντα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς «φέσια». Βάζουν στην διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει τα πρόβατα (τους αγροτοκτηνοτρόφους που θέλουν να ξεκληριστούν).

Οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους:

Κατάργησαν τους Οργανισμούς και δεν υπάρχει καμία προστασία ως προς την τιμή και ειδικά φέτος στο βαμβάκι οι εκκοκκιστές πληρώνουν ως και 7 λεπτά κάτω από την υπάρχουσα διεθνή τιμή (με την ποιότητα φέτος να είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων), ενώ στο γάλα έχει κατρακυλήσει στα 70 λεπτά το λίτρο (που είναι φτηνότερο και από το νερό).

Κατάργησαν τις όποιες εγγυημένες τιμές υπήρχαν στα προϊόντα και τώρα λένε πως είναι μαξιμαλιστικό το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος.

Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα να διπλοτιμολογείται-τριπλοτιμολογείται ένα προϊόν ή να δίνεται μια προκαταβολή και για τα υπόλοιπα …«βλέπουμε».

Αυτοί είναι που ψήφισαν νόμο για εξόφληση πληρωμής σε 60 ημέρες και δεν εφαρμόζεται.

Αυτοί είναι που μείωσαν την εκκοκκιστική περίοδο και κατάργησαν τις εγγυητικές επιταγές των βιομηχάνων – μεγαλεμπόρων και είμαστε απροστάτευτοι.

Δεν γνωρίζετε κύριοι της κυβέρνησης πως οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις πολιτικές σας και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια κλπ από τους μεγαλέμπορους – βιομήχανους;

Αλήθεια, με τα καπνά που είχε αγοράσει ο Μιχαηλίδης, από το «κανόνι που βάρεσε», προστατεύτηκαν οι αγρότες που είχαν Ομάδα Παραγωγών; Τι θα συμβεί αν αυτό γίνει και σε άλλες επιχειρήσεις;

Για το υψηλό κόστος παραγωγής και το ότι το πετρέλαιο έφτασε το 1,5 € το λίτρο, ποιος ευθύνεται; Ενδεχομένως πάλι οι αγρότες που δεν είναι εφοπλιστές για να το παίρνουν αφορολόγητο στα 0,44 € το λίτρο.

Όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και εσείς τους μεγαλέμπορους και μεγαλοαγρότες στηρίζετε και όχι τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αυτό εφαρμόζετε και στις ασφαλιστικές εισφορές, στην νιτρορύπανση, στα όποια προγράμματα κλπ.

Όσο για την υπόσχεση που δώσατε εδώ και δέκα μήνες, της εφαρμογής του ακατάσχετου στα 15.000 € στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μόνο αίσχος και ντροπή κύριοι της κυβέρνησης. Είστε αποφασισμένη να στηρίξετε για άλλη μια φορά τις τράπεζες και να κατασχεθούν ή να πλειστηριαστούν τα χωράφια και τα σπίτια των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Για την ΚΑΠ της Ε.Ε., συνεχίζει και εδώ η κυβέρνηση την πολιτική, που, σου παίρνω το καρβέλι και σου δίνω τα ψίχουλα και περιμένω ευχαριστώ. Αφού τα τελευταία 5 χρόνια εφαρμογής αυτής της ΚΑΠ (που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζετε εσείς), υπήρξαν μειώσεις στις ενισχύσεις – επιδοτήσεις ως και 50 %. Στο τέλος θα πείτε ότι είπαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις: περισώσαμε ότι μπορούσαμε μετά από «αγώνα» που δώσαμε στα σαλόνια της Ε.Ε. (σιγά τα αίματα).

Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα : για τον ΕΛΓΑ που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνει, για τα κάθε λογής χαράτσια, την φοροληστεία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα έργα υποδομής που δεν υπάρχουν (άρδευσης, αντιπλημμυρικά) κ.λπ.

Τα έχουμε αναδείξει και συνεχίζουμε να τα παλεύουμε ως ΕΟΑΣΚ με τους Α.Σ. και στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι οι αγώνες που δίνουμε ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες με τους Αγροτικούς Συλλόγους, με μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο με προοπτική μπορούν να ανακόψουν την επίθεση που δεχόμαστε και φέρνουν κάποιες κατακτήσεις.

Δε λέμε ότι με τους αγώνες μας τα κερδίσαμε όλα. Λέμε, όμως, ότι δεν θα κερδίζαμε τίποτα αν σταυρώναμε τα χέρια και μέναμε άπραγοι στο σπίτι, όπως μας ορμηνεύουν εκείνοι που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, και τη λογική ότι «δεν γίνεται τίποτα».

Συνεπώς ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα.

Συνεχίζουμε – συντονιζόμαστε σε πανελλαδικό επίπεδο, γι’ αυτό, την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας στο Πνευματικό Κέντρο στη Νίκαια για να συναποφασίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματά μας».