Σε επόμενο στάδιο προχωρά η διερεύνηση της υπόθεσης της προσβολής μικρών μηρυκαστικών από πανώλη, μετά και την απόφαση του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας να παραγγείλει στον Πταισματοδίκη τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής, επεκτείνοντας ουσιαστικά την αρχική εισαγγελική έρευνα.

Όπως είναι γνωστό ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων, αρχικά στο Καστράκι Τρικάλων και μετά σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας, είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβουν με δραστικά μέτρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου αφενός να γίνει επιδημιολογική διερεύνηση και αφετέρου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να αποτραπεί η διάδοση. Ιχνηλάτηση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και στην υπόλοιπη Θεσσαλία προκειμένου η περιοχή να βγει από την επιτήρηση στο τέλος του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι επιπτώσεις βέβαια στην τοπική κτηνοτροφία θεωρούνται σημαντικές μετά και τη σημαντική απώλεια ζωικού κεφαλαίου (αφού θανατώθηκαν περί τα 11.000 πρόβατα), ενώ ακόμη είναι σε ισχύ περιοριστικά προληπτικού χαρακτήρα, μέτρα όπως της απαγόρευσης της σφαγής κ.α.
Ο εντοπισμός ωστόσο νέων κρουσμάτων πανώλης και σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, πέραν της Θεσσαλίας, αποδεικνύει τις σοβαρότερες και εθνικές πλέον διαστάσεις του προβλήματος, που δεν ήταν γνωστές εξαρχής, αναδεικνύοντας παράλληλα θέματα ουσιαστικών ελέγχων στις εισαγωγές ζώων για πάχυνση, σφαγή κλπ από χώρες του εξωτερικού.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αναφερθεί πως η νόσος είχε εισαχθεί από την Τουρκία καθώς εκεί ήταν διαδεδομένη η πανώλη, αναφορά που διαψεύσθηκε έπειτα από τους ελέγχους στον Εβρο.
Για να επιβεβαιωθεί ωστόσο στη συνέχεια ότι τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν στη Θεσσαλία από τη Ρουμανία, όπου μονάδες βρέθηκαν θετικές, όπως θετικές βρέθηκαν μονάδες της Θεσσαλίας που εισήγαγαν ζώα από τη Ρουμανία.
Σημειώνεται πως η Ρουμανία είναι η πλέον εξαγωγική χώρα ζώντων ζώων, η εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία γίνεται στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου, ενώ τα διακινούμενα ζώα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό.
Το οποίο εκδίδεται στον τόπο προέλευσης μετά από ελέγχους Ρουμάνων κτηνιάτρων, πιστοποιείται το υγειονομικό καθεστώς των ζώων και ακολουθείται στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία αναγγελίας μετακίνησης, ενώ με την άφιξή τους στην Ελλάδα η μετακίνηση των αιγοπροβάτων από μονάδες πάχυνσης προς τα σφαγεία για παράδειγμα γίνεται μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
Για το πώς τα ασθενή ζώα πέρασαν στην Ελλάδα παρά τους ελέγχους, μια εκδοχή που δημόσια έχει αναφερθεί είναι πως τα εισαγόμενα ζώα βρίσκονταν στο στάδιο επώασης (διαρκεί πάνω από 20 ημέρες), με αποτέλεσμα να μη εμφάνιζαν κλινικά συμπτώματα με την άφιξή τους στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας.
Στο πλαίσιο λοιπόν της αρχικής εισαγγελικής παρέμβασης διερευνάται το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα και ειδικότερα, πώς και από ποιον εισήχθη στην Ελλάδα, ζωικό κεφάλαιο μολυσμένο με ασθενή, ενώ στην περίπτωση που προκύψει κτηνοτρόφος που εισήγαγε στην Ελλάδα μολυσμένα ζώα, θα κληθεί και αυτός για εξηγήσεις.
Ετσι κλήθηκε και κατέθεσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ με τη νέα εισαγγελική παρέμβαση- σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – μετά και την κατάθεση του προϊσταμένου θα κληθούν στη συνέχεια να καταθέσουν και οι κτηνοτρόφοι στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν μολυσμένα ζώα. Για να παράσχουν εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, σχετικά με το πότε εισήχθησαν τα ζώα στην Ελλάδα, από ποιον τα παρέλαβαν, όπως αν ελέχθησαν τα ζώα κατά την παραλαβή τους και από ποιον.

Πηγή: eleftheria.gr