Η πλευρά της ζήτησης εξακολουθεί να στοιχειώνει τις προοπτικές της αγοράς βάμβακος, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είδαν τα funds να σπεύδουν σε κλείσιμο των short θέσεων τους, έπειτα από τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του USDA για μια εκτίναξη των αμερικάνικων εξαγωγών κατά 900.000 δέματα, ήτοι 100.000 πάνω από την δυνητική αύξηση της προσφοράς.

Η συνθήκη αυτή, είδε τις τιμές των συμβολαίων που καλύπτουν τα περσινά αποθέματα, να διασπούν δυναμικά το στενό εύρος των τελευταίων μηνών και πλέον να διαπραγματεύονται στην περιοχή των 86 με 89 σεντς η λίμπρα. Ωστόσο, τα συμβόλαια της νέας σοδειάς και ειδικά ο Δεκέμβριος του 2023, παραμένει κάτω από τα 84 σεντς, ένα επίπεδο που ακόμα δεν πείθει τους παραγωγούς σε ΗΠΑ και Ελλάδα για φιξαρίσματα.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα χειροπιαστά σημάδια αισιοδοξίας, πέρα από τις θετικές εκτιμήσεις του USDA, είναι ξεκάθαρο ότι το momentum στην αγορά είναι λιγότερο πτωτικό απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες.

Για τη νέα εμπορική περίοδο 2023/24, παρά την αναμενόμενη μείωση 1,1 εκατ. εκταρίων από έτος σε έτος στην έκταση που φυτεύτηκε με βαμβάκι στις ΗΠΑ, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, αφού όπως φαίνεται το ποσοστό εγκατάλειψης θα είναι τουλάχιστον 50% μικρότερο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. Ωστόσο, το USDA προεξοφλεί μια σταθερή υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, κάτι που εφόσον πράγματι συμβεί, τότε οι τιμές στο χρηματιστήριο βάμβακος, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα εύρος τιμών μεταξύ των 88 – 89 σεντς στα χαμηλά και των 94 με 96 σεντς στα υψηλά.

Στα 115,4 εκατ. δέματα διαμορφώνεται η πρώτη εκτίμηση για τη νέα εμπορική περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι των 116,36 εκατ. δεμάτων πέρυσι. Μια συγκριτική ανάγνωση των πρώτων εκτιμήσεων για την εμπορική περίοδο 23/24 της οποίας το βαμβάκι, τουλάχιστον στους ελληνικούς κάμπους, μόλις φύτρωσε, δείχνει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Μελανό στοιχείο βέβαια, τα αρχικά αποθέματα στα 92,94 εκατ. δέματα, έναντι των 86,16 εκατ. το 2022/23. Από κει και πέρα, οι εισαγωγές βάμβακος τη νέα εμπορική περίοδο αναμένονται αυξημένες στα 42,85 εκατ. δέματα, κάτι που δείχνει ότι τα κλωστήρια αρχίζουν να εισέρχονται ξανά σε πιο παραγωγικούς ρυθμούς. Το αντίστοιχο μέγεθος για την εμπορική περίοδο που τελειώνει σε λίγο καιρό, ήταν 37,87 εκατ. δέματα. Δεν αποκλείεται πάντως, η παραγωγή της νέας σοδειάς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ να είναι ακόμα μικρότερη των τωρινών εκτιμήσεων, με δεδομένο ότι στα μεσοδυτικά υπάρχει μεγάλο θέμα ξηρασίας.

Η παγκόσμια προσφορά το 2023/24 είναι πάντως αυξημένη συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλότερα αρχικά αποθέματα υπεραντιστάθμισαν τη μείωση της παραγωγής κατά 664.000 μπάλες. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει, αυξημένη κατά 6% από έτος σε έτος, και τα τελικά αποθέματα αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά. Ποσοστιαία, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί λιγότερο από 1% από το προηγούμενο έτος το 2023/24, καθώς η παγκόσμια παραγγή μειώνεται ελαφρά και η παγκόσμια μέση απόδοση έχει αλλάξει ελάχιστα. Μικρότερη συγκομιδή αναμένεται στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και την Αυστραλία, εν μέρει αντισταθμισμένη από τις αυξήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάκαμψη στην παγκόσμια κλώση βαμβακιού που ξεκίνησε στα τέλη του ημερολογιακού έτους 2022 αναμένεται να συνεχιστεί το 2023/24, με την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται ελαφρά το ημερολογιακό έτος 2024 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως και η κατανάλωση, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2021/2022. Συνολικά η χρήση εκτιμάται στα 116,23 εκατ. δέματα, έναντι των 109,63 εκατ. δεμάτων πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένες εκτιμάται ότι θα είναι οι εξαγωγές που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 42,85 εκατ. δέματα, έναντι των 38,27 εκατ. δεμάτων πέρυσι

agronews.gr