Για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο προετοιμάζονται το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας.
Χθες το πρωί οι Διοικήσεις των δύο φορέων απηύθυναν χθες κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 10 το πρωί από το άγαλμα του Καραΐσκάκη στο Εμπορικό Κέντρο.
Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Καπράνα και τον Πρόεδρο της του Ν.Τ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ Απόστολο Ταξιάρχη, η φετινή κινητοποίηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ψήφιση αντεργατικών νόμων, δημιουργώντας συνθήκες δουλειάς που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα!
Αιτήματα Εργατικού Κέντρου
Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου έχουν μεταξύ άλλων ως εξής:
-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
-Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 1050€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
-Αμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, που απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.Απόσυρση του νομοσχεδίου έκτρωμα για την 13ωρη εργασία.
-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα και οι όροι αυτών να είναι καθολικοί για όλους και όλες τις εργαζόμενες στην Ελλάδα χωρίς διακρίσεις.
-Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.
-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς καταστολή, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
-Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2017.
-Επανοφορά 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης.
-Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
-Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας , της Κοινωνικής Ασφάλισης κά.
Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
-Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
-Ρεύμα φθηνό για το λαό. Κατάργηση του ΕΜΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
-Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων-πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
-Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
-Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
-Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη Εκπαίδευση για όλους!
-Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας
Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε έργα για την προστασία της περιουσίας αλλά και της ίδιας ζωής των πολιτών από φυσικές καταστροφές!
-Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και μαζικές μεταφορές!
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στους τομείς Παιδείας, Υγείας, ΕΦΚΑ,ΔΥΠΑ,ΟΤΑ κ.α.
-Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και έτσι να παραμείνει!
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ
-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι αυξήσεις κοροϊδία.
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
– Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
-Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
-Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
-Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
-Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
-Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.