Στη σκιά της υπόθεσης της Εύας Καϊλή και του «Qatar Gate» που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες, και όχι μόνο, διεξάγεται σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), και αύριο η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και θα “ανοίξει” τις εργασίες, με φόντο τις δηλώσεις από την πλευρά της Εύας Καϊλή ότι “κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η υπερασπιστική γραμμή που επιχειρεί να χτίσει η πρώην, πλέον, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσε αίσθηση στις Βρυξέλλες, όπου ήδη το κλίμα για την κ. Καϊλή είναι παραπάνω από βαρύ.

Και μπορεί η επίσημη ατζέντα των “27” να μην περιλαμβάνει θέματα διαφθοράς, όμως το “Qatar Gate” οπωσδήποτε δεν θα μείνει έξω από τις συζητήσεις τους.

Νέο πλαίσιο κατά της διαφθορά συζητά η ΕΕ

‘Άλλωστε είναι το θέμα που έχει συγκλονίσει όλη την Ευρώπη, καθώς έλαβε χώρα στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και επιφέροντας πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η ίδια η Ευρώπη επιχειρεί τώρα να διασώσει, όσο περισσότερο γίνεται την τιμή της, με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον να ανακοινώνει ότι η ΕΕ θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

Το αν θα καταφέρει η Ευρώπη να πατάξει ανάλογα φαινόμενα θα φανεί συν τω χρόνω. Προς το παρόν το βλέμμα όλων στις Βρυξέλλες, και στο Στρασβούργο χτες, όπου συνεδρίασε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είναι στραμμένο στο “Qatar Gate”, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη μελανή υπόθεση.

Σήμερα η απόφαση της Δικαιοσύνης για την Εύα Καϊλή και τους υπόλοιπους συλληφθέντες

Αξιωματούχος των Βρυξελλών εκτιμούσε ότι η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την συνέχιση της προφυλάκισης ή όχι της κ. Καϊλή και των υπόλοιπων συλληφθέντων, θα δείξει ανάγλυφα πόσο “δεμένη” είναι η υπόθεση από την πλευρά των Βελγικών αρχών αλλά και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η Βελγική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει σήμερα αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνει κρατούμενη και θα οδηγηθεί σε δίκη εντός ένα μήνα από την αυτόφωρη διαδικασία ή αν θα εξέλθει με βραχιολάκι ή με άλλα περιοριστικά μέτρα και θα βρεθεί αργότερα ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης και αφού προηγηθεί άρση της ασυλίας της ως ευρωβουλευτού.

Μια εξέλιξη που θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Θα παραδώσει την έδρα της η κ. Καϊλή;

Ζητούμενο παραμένει αν η κ. Καϊλή θα παραδώσει την έδρα της, κάτι που ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα συμβεί, παρά την κατακραυγή και την έντονη αποδοκιμασία των συναδέλφων της, η οποία αποτυπώθηκε και στην χθεσινή, σχεδόν ομόφωνη απόφαση, για την καθαίρεση της από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι όσο η κ. Καϊλή παραμένει ευρωβουλευτής, ακόμη και αν φυλακιστεί, θα συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά τον μισθό της, όπως και οι συνεργάτες της.

Πηγή: newsit.gr