Η ενσυναίσθηση των γονέων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον κατανόησης για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο «Κιέριον» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.
Η ημερίδα είχε ως κεντρικό θέμα την «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος & Εκπαίδευση, Συμπερίληψη, Αποδοχή και Κοινωνική Ένταξη», η οποία διοργανώθηκε από Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Δυτικής Θεσσαλίας.
Στην ημερίδα το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους ομιλητές κ.κ. Κωνσταντίνο Σιώμο, Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων, Ειρήνη Χαΐδη, Ειδική Παιδαγωγό, Εβιάνα Λύκου, Εκπαιδεύτρια Ειδικής Αγωγής, Θεοδώρα Παπαγιαννούλα, Εκπαιδευτικό & Ψυχολόγο, και Χριστίνα Σχοινά, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου & φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής και μαμά παιδιού.
«Σκοπός τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία»
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Μακρής καλωσόρισε αρχικά τους παρευρεθέντες στην ημερίδα, λέγοντας ότι σκοπός του Συλλόγου είναι τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία. «Μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, με τις ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι ότι κάτι πάει λάθος στην κοινωνία μας όταν σήμερα ακούγονται εκφράσεις ”αυτιστικός” ή ”ΑΜΕΑ” ως βρισιές και προσβολές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του, ο κ. Μακρής επισήμανε ότι αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει. Και αυτό θα γίνει με το να την καταδικάζουμε και να αντιδρούμε όλοι απέναντι σε αυτήν. «Γι’ αυτό όλοι μας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ΤΩΡΑ ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης του κόσμου», πρόσθεσε.
Έπειτα ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στις δράσεις που θα προωθήσει από εδώ και πέρα ο Σύλλογος, οι οποίες θα είναι πιο πολλές και κοινές με άλλους φορείς. «Ο Σύλλογός μας εκπόνησε πρόγραμμα Erasmus όπου άτομα με αναπηρία άνω των 18 ετών θα εκπαιδευτούν σε κέντρο επιμόρφωσης στην Ιταλία. Κάνουμε λοιπόν, ένα βήμα μπροστά προς μια κοινωνία πιο ανοικτή και συμπεριληπτική προς όλους», κατέληξε ο χαιρετισμός του.