Αγωνία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πυροδότησε η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες, επικαλούμενη τις προγραμματισμένες ετήσιες εργασίες συντήρησης.Ήδη, στη Γερμανία προετοιμάζονται για το εφιαλτικό σενάριο, όπως χαρακτήρισε η κυβέρνηση, το ενδεχόμενο, η αναστολή της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου να είναι μόνιμη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την Ευρώπη.

Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup. O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση.

Στις 20 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πιθανότητα πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

«Σε περίπου δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε εάν το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ. «Τι θα συμβεί στο τέλος της συντήρησης, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε πάντως σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή» σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ελλάδα, που εξαρτάται κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να θωρακιστεί από τον εξωτερικό ενεργειακό κίνδυνο.

«Όπως διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται», τόνισε κατά την περιοδεία του στην Ανατολική Αττική ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική Κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς».

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε, ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε, εάν υπάρξει συνολική διακοπή στις ροές αερίου, να μπορέσει η χώρα μας να το αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα φθάσει με πλοία στην εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, η χωρητικότητα της οποίας διπλασιάζεται.

Άλλα πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου, διπλού καυσίμου, είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν ντίζελ, ενώ ένα νέο εργοστάσιο λιγνίτη, ξεκινά τη λειτουργία του το φθινόπωρο. Επί πλέον ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ομόλογό του στην Ιταλία, ώστε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο στις αποθήκες της χώρας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή, μέσα από τον αγωγό Tap.

Την ανάγκη για «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του στο περιθώριο του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάσσεται σε συνέντευξή του, ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών.