Ενδιαφέρουσες ομιλίες στην εκδήλωση «αιμοσφαιρινοπάθειες στην σύγχρονη Ιατρική» (φωτο)

Ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, από ειδικούς επιστήμονες με κεντρικό θέμα τις αιμοσφαιρινοπάθειες στην Σύγχρονη Ιατρική και τις νέες θεραπείες που προορίζονται για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, στο ξενοδοχείο «Κιέριον».

Οι ομιλίες έγιναν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πασχόντων Θαλασσαιμίας Καρδίτσας, ενώ αύριο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ φορέων και συλλόγων σχετικά με τα προβλήματα στο χώρο της κοινότητας, ενώ θα προτείνουν και λύσεις.

Οι ομιλίες των επιστημόνων επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στο ρόλο των νοσηλευτών στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, στη φλεβοκέντηση, στις νοσηλευτικές παρεμβάσεις σε θαλασσαιμικούς ασθενείς, στην επίπτωση των αιμοσφαιρινοπαθειών, στις ενδοκρινοπάθειες, στην αιμοδοσία, στη γονιδιακή θεραπεία για τις αιμοσφαιρίνες και τις αρρυθμίες.

Νωρίτερα, δηλώσεις της στο «Νέο Αγώνα» η Βασιλική Κουρκούνη, Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα, εξέφρασε τη χαρά της για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τη θαλασσαιμία. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει. Οι θαλασσαιμικοί είναι μια ομάδα ατόμων που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Ανήκουμε στον τομέα της υγείας και οφείλουμε να αγκαλιάζουμε και να συμπαραστεκόμαστε σε αυτές τις ομάδες ατόμων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με εξαιρετικούς επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν νέες θεραπείες και θα μας εντάξουν στο πλαίσιο όλου αυτού του εργαστηριακού άλματος που γίνεται για τη στήριξη των θαλασσαιμικών», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κουρκούνη.

Στη συνέχεια, η Βασιλική Γαλάνη, Επιμελήτρια Αιμοδοσίας του Γ. Νοσοκομείου Καρδίτσας, επισήμανε ότι η αιμοδοσία έχει μια άρρηκτη σχέση με την μονάδα μεσογειακής αναιμίας. «Βοηθάμε πολύ αυτά τα παιδιά για να έχουν όσο το δυνατόν άμεσα και την καλύτερη ποιότητα αίματος. Προσέχουμε για τη σωστή διερεύνηση του αίματος, πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς της μεσογειακής αναιμίας, ώστε τα παιδιά να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Για την αιμοδοσία βοηθούν πολλοί εθελοντές αιμοδότες μας, γι’ αυτό κάνουμε εκκλήσεις γιατί πάντα υπάρχουν ανάγκες. Δυστυχώς, και όχι μόνο για αυτά τα παιδιά, αλλά και για όλους.

Έπειτα η κ. Γαλάνη στο πλαίσιο της εκδήλωσης που αφορά το θέμα της θαλασσαιμίας, οι αιμοδότες μας πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Είμαστε μια περιοχή που έχει μεσογειακή αναιμία, και αυτά τα παιδιά θέλουν μια ποιότητα ζωής. Ένα μέρος της ποιότητας στη ζωή τους είναι και οι συχνές και καλές μεταγγίσεις», πρόσθεσε η κ. Γαλάνη.

Επιπλέον, ο Βασίλης Δήμος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, υπογράμμισε ότι εάν σταθεί κανείς στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Οι αιμοσφαιρινοπάθειες στην Σύγχρονη Ιατρική», η επιστήμη έχει κάνει το θαύμα της. «Πράγματι αυτό που ήταν παλιά ένα προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δεν υπάρχει πια. Με σωστές μεταγγίσεις και λαμβάνοντας τα κατάλληλα φάρμακα, οι πάσχοντες από θαλασσαιμία μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και ποιοτική ζωή. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ τυχεροί που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, α-ό το 1975 που ονομάστηκε η εθνική νόσος η μεσογειακή αναιμία. Έτσι, έγιναν ειδικές κλινικές στα νοσοκομεία μας με εξειδικευμένους γιατρούς. Χορηγούνται όποια νέα φάρμακα κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ζωή των πασχόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Δήμος εστίασε στο θέμα της αιμοδοσίας που απασχολεί κάθε χρόνο και κυρίως οι ελλείψεις σε αίμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεν προκύπτουν πλέον ελλείψεις μόνο το καλοκαίρι όπως γνωρίζαμε παλιά, αλλά και σε γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα, και τις εποχές με πολλές ιώσεις. Ήδη την περίοδο του covid ζήσαμε κάτι πολύ δύσκολο, άρα δεν σταματάμε ποτέ να κάνουμε έκκληση προς τον κόσμο όταν μπορεί να αιμοδοτεί να μην το αμελεί, για να υπάρχει πάντα επάρκεια αίματος», κατέληξε.