Σταθερά παραμένουν τα τέλη άρδευσης στο Δήμο Σοφάδων, καθώς δεν τροποποιούνται στον προϋπολογισμό για το έτος 2025, όπως σημείωσε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σοφάδων ο Ευάγγελος Τσουκνίδας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εισηγητής του θέματος.
Για το θέμα των τελών άρδευσης μίλησε και ο Δήμαρχος Δημοσθένης Κατσής, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη οικονομική «πληγή» για το Δήμο. Όπως είπε, σε συνεργασία με τον Σωτήρη Γιαννακό Αντιδήμαρχο Γεωργικής Ανάπτυξης, θα ελεγχθεί η χρήση των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων διεξοδικά, για να εντοπιστούν οι αιτίες που κάποια από αυτά «βάζουν μέσα» τον Δήμο, εξαιτίας είτε υπερβολικού ποτίσματος είτε υψηλού κόστους ρεύματος.
Σωτ. Γιαννακός: «Όποιος δεν πότισε και το αποδεικνύει, δεν πληρώνει τέλη»
Σε σχετική ερώτηση επί του θέματος προχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθανάσιος Παππάς σχετικά με τους αγρότες της Κυψέλης, του Ερμητσίου και της Πασχαλίτσας που δεν πότισαν
και αν θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη. Απαντώντας ο Σωτήρης Γιαννακός, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ραντεβού με τους παραγωγούς για κάθε υπόθεση μία προς μία, ενώ όπως είπε όποιος δεν πότισε και το αποδεικνύει, δεν θα πληρώσει.
«Στο πλαίσιο της ερώτησης ας δώσω κάποια στοιχεία. Φέτος καταγράφηκαν 14.791 στρέμματα, πέρσι ήταν 16.197 στρέμματα και αυτά χρεώθηκαν το 2024, καθώς δεν έγινε όπως έπρεπε το 2023. Και το 2022 ήταν 32.942 στρέμματα. Και τις τρεις χρονιές όμως, είμαστε αρκετά ”μέσα”. Ενδεχομένως να υπάρχει η δικαιολογία με το νερό, αλλά τα ρεύματα δούλεψαν φέτος. Πρέπει να δούμε έναν καινούριο κανονισμό άρδευσης. Όλοι να πάμε σε
μια διαβούλευση, Βέβαια, δεν έχουμε νερό μέχρι αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως προς το χειρισμό. Δεν μπορεί ένα αντλιοστάσιο να ”μπαίνει μέσα” από 3.000 έως 12.000 ευρώ και να συνεχίζουν από αυτό να ποτίζουν δύο άνθρωποι. Κάποια
χωριά έχουν την αυτοδιαχείριση. Το Καρποχώρι που κάνει, το μοιράζουν το ρεύμα, αλλά εκεί παίρνουν νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Επομένως, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, και πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να πάμε σε μια λογική πώς να εξομολογήσουμε όλη αυτή την ιστορία», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Εκίζογλου επισήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί κατά πόσο χρησιμοποιείται ένα αντλιοστάσιο και από ποιους, ώστε να μην πληρώ-
νουν άλλοι δημότες χρήματα που δεν θα έπρεπε. Παράλληλα, ζήτησε την ανάρτηση των πινάκων με βάση το πότισμα των δημοτών αγροτών.
Δύσκολη απόφαση η μη αναπροσαρμογή των τελών για τα οικονομικά του Δήμου
Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημ. Κατσής, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή πήρε απόφαση να μην αλλάξουν τα τέλη άρδευσης φέτος. «Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά
προτιμήσαμε να κάνουμε αυτό. Διότι μέχρι το 2022 και με δηλωμένα στρέμματα πάνω από 2.000 κάθε χρόνο, η άρδευση μας «έβαζε μέσα» από 30.000 έως 150.000 ευρώ μέχρι εκείνα τα χρόνια. Το 2023 ”εκτοξεύτηκε” στις 500.000 ευρώ η ζημιά. Φέτος το 2024, υπολογίζουμε ότι η ζημιά στο Δήμο θα είναι γύρω στις 250.000 ευρώ.
Με τα στρέμματα παγιωμένα, σταθερά και σε πολύ μικρότερο αριθμό. Ούτε μπορούμε να γίνουμε… αστυνόμοι, να πάμε να ελέγξουμε τον κάθε παραγωγό πως ποτίζει και τι πράττει. Πρέπει να είμαστε πιο δραστικοί και να δούμε τη ρίζα του προβλήματος. Κάποια αντλιοστάσια και γεωτρήσεις μας προκαλούν ζημιά. Προτείνω να τα σταματήσουμε σε πρώτη φάση να λειτουργούν μέχρι νεωτέρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσής είπε ότι «με τον κ. Γιαννακό θα τα πάρουμε τώρα το χειμώνα σε ένα προς ένα και θα κληθούν αυτοί οι άνθρωποι που δήλωσαν σε κάθε αντλιοστάσιο ή γεώτρηση, και να δούμε τι συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο Μασχολούρι.
Πρέπει να έχουμε ένα δίκτυο σε ετοιμότητα, διότι ο Σμόκοβος δεν είναι λίμνη Πλαστήρα. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν, και θεωρώ είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αντλιοστάσια ή τις γεωτρήσεις, που είναι διαφορετικά θέματα όλα αυτά μεταξύ τους. Όπου προκύπτει +/-10% αποδοτικότητα, η κατάσταση είναι πιο εύκολη».