«Φιλοξενία πλημμυροπαθών 2023»: Πώς μια ομάδα ανθρώπων κινητοποίησε πολίτες από όλη την χώρα

Σημείο αναφοράς, που θα μνημονεύεται όσος χρόνος κι αν περάσει, είναι η ανιδιοτελής προσφορά των πολιτών από κάθε σημείο της χώρας προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Η αλληλεγγύη, το αληθινό ενδιαφέρον, διαπιστώθηκε ακόμη και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου η πληροφορία τρέχει και κάποιες φορές λειτουργεί προς το κοινό καλό, για την προσφορά στήριξης σε όσους το χρειάζονται. Θεσσαλοί αλλά και πολίτες από κάθε σχεδόν περιοχή της χώρας προθυμοποιήθηκαν να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους προς τους πλημμυροπαθείς, να προσφέρουν χώρο για φιλοξενία. Η ομάδα με την ονομασία «Φιλοξενία πλημμυροπαθών 2023 / Accommodation for flood victims» στο Facebook, λειτουργεί ήδη από την πρώτη στιγμή που συνέβησαν οι πλημμυρικές καταστροφές, ως μια πρωτοβουλία από απλούς πολίτες χωρίς κάποιο όφελος, παρά μόνο με σκοπό τη διευκολύνση των πληγέντων. Στη σελίδα, συγκεντρώθηκαν ως ακόλουθοι άτομα από όλα τα σημεία της χώρας, από Ιωάννινα, Γρεβενά, τα μεγάλα αστικά κέντρα, τη Βέροια, την Χαλκίδα κ.α. Μη χάνοντας πολύτιμο χρόνο, άτομα δημοσίευαν δικές τους οικίες διαθέσιμες για φιλοξενία, δίχως καμία δέσμευση και οικονομικά ανταλλάγματα. Μάλιστα η ομάδα αγγίζει πλέον τους 2.000.

Η λειτουργία της ομάδας «Φιλοξενία πλημμυροπαθών 2023 / Accommodation for flood victims» έχει ως στόχο την εύρεση κατοικίας στους πλημμυροπαθείς. Συγκεκριμένα, όπως γνωρίζουμε από τις πληροφορίες της ομάδας, κάθε άτομο που προσφέρει χώρο φιλοξενίας πρέπει εκτός από την ανάρτηση να αποστείλει τα στοιχεία και στους υπεύθυνους των δήμων. Σημαντική προϋπόθεση της ομάδας ήταν από την αρχή η διασφάλιση της ταυτοποίησης και όσο το δυνατόν της κατάστασης του κατοίκου των πληγεισών περιοχών.

Το αξιοσημείωτο της όλης πρωτοβουλίας είναι ότι πολίτες από κάθε πιθανό σημείο της Ελλάδας και όχι μόνο από Καρδίτσα, Λάρισα ή Βόλο, επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Με σκοπό φυσικά την παροχή άμεσης βοήθειας προς τους πληγέντες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά το συγκλονιστικό χτύπημα του «Ντάνιελ». Ιδίως σε μια περίοδο στην οποία βιώνουμε διάβρωση των αξιών μας, που ακούει κανείς ασύλληπτα χρηματικά ποσά για ενοίκια, υπάρχει και αυτή η πλευρά των ανθρώπων. Αυτή λοιπόν, που μας υπενθυμίζει ότι ως είδος ανταποκρινόμαστε απέναντι στην κρισιμότητα μιας κατάστασης και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας.

Εν κατακλείδι, αυτή η μαζική κινητοποίηση μέσα από μια ομάδα κοινωνικής δικτύωσης μόλις λίγων ημερών αλλά με μεγάλη ανταπόκριση, αποδείχθηκε εξίσου πολύτιμη δύναμη δίπλα στην προσπάθεια που κάνει ο θεσσαλικός κάμπος να κοιτάξει κατάματα τις δυσκολίες μετά την καταστροφή.