«Φως» στη συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τις επιχειρήσεις εστίασης (φωτο)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ *Παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του Συμφώνου μεταξύ ΚΕΕΕ και της «Αυτοδιαχείρισης»

Το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022 που αφορά στην έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έρχεται να ρυθμίσει το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση».

Οι λεπτομέρειες τις συμφωνίας, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας από την επιμελητηριακή κοινότητα, παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καρδίτσας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρουσία εκπροσώπων του ΟΣΔ «Αυτοδιαχείρισης» και συγγενικών δικαιωμάτων «GEA».

Όπως τονίστηκε εισηγητικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έγιναν συστηματικές προσπάθειες για την επίτευξη των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.
Σε δήλωσή του στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο στέκεται αρωγός στην προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του για ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων που πάει σε βάθος δεκαετίας.

Ο πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Στυλιανός Μωραΐτης υπενθύμισε ότι το περιθώριο ένταξης στην «Αυτοδιαχείριση» είναι μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι έχουν ενταχθεί πολλές επιχειρήσεις στη χώρα και προέτρεψε τις υπόλοιπες να πράξουν αναλόγως, εκμεταλλευόμενες τις καλές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και από τις οποίες επωφελούνται όλες οι πλευρές.

Στην εκδήλωση ο κ. Μωραΐτης μίλησε για τις δύσκολες εποχές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ειδικά σε μια περιοχή που έχει πληγεί. «Με τις συμφωνίες αυτές πετύχαμε λύσεις σε πολλά θέματα που υπήρχαν και ήταν άλυτα, σε πνεύμα συνεργασίας αλλά και με σκληρή διαπραγμάτευση. Εμείς σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα» είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι άλλο αμοιβολόγιο έχει η Αττική, άλλο η επαρχία και μάλιστα είναι διαφορετικό στις πρωτεύουσες των Δήμων και στα χωριά, με βάση τις δυνατότητες των περιοχών.

Εκ μέρους του φορέα της «Αυτοδιαχείρισης» ο κ. Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι η Αυτοδιαχείριση ξεκίνησε το 2003 και από το 2018 εκπροσωπεί όλο το ξένο ρεπερτόριο και σταδιακά το σύνολο του παγκοσμίου ρεπερτορίου στην Ελλάδα και παράλληλα τους μεγαλύτερους και πιο εμπορικούς Έλληνες δημιουργούς.

Εκ μέρους του  GEA o κ. Γιάννης Τσακαλάκος ανέφερε ότι η Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη στην οποία έχει προχωρήσει σε συμφωνία ο Οργανισμός. «Τιμούμε τη συμφωνία με την ΚΕΕΕ. Ο κάμπος της Θεσσαλίας έχει τραβήξει πολλά τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να δώσουμε μέλλον στη συνεργασία μας. Θα εισηγηθούμε προς τη διοίκηση ποια είναι χρυσή τομή σε ότι αφορά τα συγγενικά δικαιώματα» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να πληρώνουν, αλλά να πληρώνουν αναλογικά».

Η συμφωνία
Συνοπτικά η συμφωνία για παλιές οφειλές στα πνευματικά δικαιώματα με την «Αυτοδιαχείριση» προβλέπει τα εξής:
* Αφαιρούνται πλήρως οι μήνες που ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί λειτουργίας, λόγω COVID-19.
*Εκπτώσεις:
• 30% για τα έτη 2018,2019,2020,2021
• 10% για το έτος 2022
• Επιπλέον 5% για εφάπαξ εξόφληση στα δικαιώματα 2018-2022
*Τμηματική καταβολή των οφειλών:
• Για τις οφειλές από 300-1000€, αποπληρωμή έως 6 Δόσεις.
• Για τις οφειλές από 1000-2000€, αποπληρωμή έως 9 Δόσεις.
• Για τις οφειλές άνω των 2000€, αποπληρωμή έως 12 Δόσεις.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών