Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η καλύτερη εποχή του χρόνου για την πανέμορφη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα είναι ο χειμώνας και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, όταν σκεπάζει τις ελατοσκεπείς βουνοκορφές το λευκό σεντόνι του χιονιού και όλη αυτή η ομορφιά καθρεφτίζεται στα ήσυχα παγωμένα νερά της… Οι μυημένοι ωστόσο γνωρίζουν ότι η καλύτερη εποχή είναι ίσως το φθινόπωρο. Απέχει μόλις μια ώρα από τη Λάρισα και 1 ώρα και 40 λεπτά από τον Βόλο και είναι το απόλυτο αλπικό τοπίο για τη Θεσσαλία
Πανδαισία χρωμάτων λοιπόν αποτελεί ο φθινοπωρινός περίπατος στη Λίμνη Πλαστήρα. Για τους ρομαντικούς, είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, καθώς τα χρυσαφιά φυλλώματα, με το βαθύ πράσινο των αιωνόβιων δέντρων δένουν αρμονικά με το γαλάζιο των νερών της τεχνητής λίμνης και το καφέ και γκρίζο των απάτητων βουνοκορφών των Αγράφων. Άλλο αν δεν έχουν περιληφθεί με τον όρο “απάτητα” στους σχεδιασμούς του υπουργείου ενέργειας για τα αιολικά πάρκα…
Το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού ή Μέγοβα, όμως ευρέως είναι γνωστή με το όνομα του ανθρώπου στον οποίο έχει αποδοθεί η ιδέα για την κατασκευή της. Η λίμνη Πλαστήρα, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας, σχηματίστηκε το 1959, όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού.
Καμβάς σε φόντο χρυσαφί με το καθρέφτισμα στα ήσυχα νερά της Λίμνης
Η ιδέα για την κατασκευή της αποδίδεται στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του στην οποία είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη».
Σήμερα η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μέτρα.
Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.