Πριν μια οκταετία περίπου, ήταν της μόδας τα φωτοβολταϊκά. Αγρότες άφησαν σε… δεύτερη μοίρα τις καλλιέργειες τους και επένδυσαν στον κλάδο των φωτοβολταικών, με το σκεπτικό πως θα τους δώσει ένα έξτρα σταθερό εισόδημα.

Η επένδυση των φωτοβολταϊκών αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, μιας και το 2014 μέσω νομοσχεδίου υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές όλων των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τα φωτοβολταϊκά επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο – δεν ξέρουμε γιατί- και όπως μαθαίνουμε κτηματομεσίτες, μελετητές ενεργειακών πάρκων, πρώην σύμβουλοι επιχειρήσεων και πλήθος επαγγελματιών που σχετίζονται με την ενέργεια, την ακίνητη περιουσία και την αγροτική γη, συμμετέχουν έμμεσα ή/και άμεσα στο σαφάρι αναζήτησης αγροτεμαχίων κατάλληλα για φωτοβολταϊκά πάρκα, σε όλη τη χώρα.

Ξένα fund από Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία φαίνεται να δηλώνουν πρόθυμα να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ στη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας , ενώ αναζητούν για άμεση αγορά έτοιμα – εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα, κατατεθειμένες άδειες που αναμένουν να εγκριθούν, άδειες που δεν έχουν πραγματοποιήσει την εγκατάσταση αλλά και αιολικά πάρκα εν λειτουργία ή αδειοδοτημένα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση.

Είναι απορίας άξιο πως ενώ ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες, υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Πιθανόν να… μυρίστηκαν την κρίση των Ελλήνων αγροτών και θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά εκτάσεις.

Κ.Φ.