Γιατί οι Βρυξέλλες τρέμουν μήπως οι Ευρωπαίοι καταλάβουν το πάρτι που γίνεται…

Του Γιάννη Κολλάτου

Σε έναν κόσμο έντονα κυνικό όπως αυτός διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον πλανήτη, όπου οι ιδεολογίες έχουν εκχωρήσει τη θέση τους στον ωμό ρεαλισμό, η διαπίστωση ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη της εξαπάτησης ψηφοφόρων, ταιριάζει γάντι.

Είναι αφελές να ισχυρίζεται κανείς ότι η πολιτική είναι λειτούργημα, ένα επάγγελμα είναι όπως όλα τα άλλα και όποιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και επιθυμεί να προσφέρει απλά κοροϊδεύει, όσους – και δεν είναι πολλοί πλέον – παραμένουν αφελείς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες όπως σε όλα τα επαγγέλματα και θεσμοί και διαφάνεια, σε όσους χειρίζονται δημόσιες υποθέσεις και δημόσιο χρήμα, πολύ δε περισσότερο, «μαύρο χρήμα». Αν οι τροχήλατες βαλίτσες με τις δεσμίδες «50ευρων» και «20ευρων» έφυγαν από ένα δυάρι 55 τετραγωνικών στις Βρυξέλλες για άγνωστη κατεύθυνση και απλά συνελήφθη έξω στο δρόμο ο μεταφορέας, μικρή σημασία έχει.

Θα μπορούσε ο χρηματισμός από τους Καταριανούς αξιωματούχους να γίνει πιο απλά με μεταφορά σε μια offshore. Το ερώτημα είναι γιατί το Κατάρ θέλησε να επηρεάσει ένα θεσμό άνευρο άνευ ουσίας, όπως το ευρωκοινοβούλιο, όταν η δουλειά μπορεί να γίνει απευθείας με το χρηματισμό των αρμοδίων επιτρόπων.

Πάντως μας λυπεί το γεγονός ότι σε ακόμη ένα σκάνδαλο που εμπλέκεται Έλληνας πολιτικός, εν προκειμένω η Εύα Καϊλή, όπως όλοι θα καταλάβατε, αποκαλύπτεται από ξένες αρχές και όχι ελληνικές. Το ίδιο είχε συμβεί και με την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου όπως και με όλα τα σκάνδαλα που αφορούσαν μίζες. Οι αποκαλύψεις για εμβληματικά σκάνδαλα όπως της Siemens και της Novartis προέκυψαν από το εξωτερικό.

Η αρένα πάντως «διψά για θέαμα και αίμα» …

Αφού δεν περισσεύει ο άρτος και δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι τουρτουρίζουν αυτό το χειμώνα, πρέπει να τους προσφέρουμε θέαμα. Στην περίπτωση Καϊλή ταιριάζει η ρήση από τα αρχαία ελληνικά αναγνώσματα που μαθαίναμε στα γυμνασιακά μας χρόνια: “Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται”…

Όχι ότι δεν προκάλεσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με τον έκλυτο βίο της. Στο μόρφωμα των Βρυξελλών όμως έχουν θορυβηθεί για το γεγονός ότι η κοινή γνώμη της Ευρώπης που περίπου ασχολείτο με άλλα θέματα της πεζής γκρίζας καθημερινότητάς του ξαφνικά έστρεψε το βλέμμα του ξανά εκεί που γίνεται το «πραγματικό πάρτι στην υγεία των κορόιδων». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος αποκάλυψε προχθές στο Νίκο Ευαγγελάτο, ότι ένας ευρωβουλευτής με τη συμμετοχή του σε επιτροπές, μπορεί να αποκομίζει μέχρι και 40 χιλιάδες ευρώ το μήνα!. Το ποσό προκαλεί ίλιγγο, αν σκεφτεί κανείς ότι 3 στους 10 έλληνες φέτος αδυνατούν να θερμανθούν το χειμώνα και 4 στους 10 δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα. Και αρχίζει και πάλι να φουντώνει ο ευρωσκεπτικισμός.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»