Έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού στους δύο πρώτους μήνες και επιστροφή στην κανονικότητα στη συνέχεια, με τον κορωνοϊό σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, προβλέπει για το 2023 ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Τους πρώτους δύο μήνες θα έχουμε παροξύνσεις των νοσημάτων αυτών, όπως έχουμε ήδη και τώρα. Θα γεμίσουν οι κλινικές με ανθρώπους που έχουν συννοσηρότητες, ενώ οι υγιείς θα είναι στα σπίτια τους», εκτιμά και παρατηρεί πως αυτό ήδη αρχίζει να θυμίζει μια επιστροφή στην κανονικότητα. «Η κλινική η δική μας θυμίζει τώρα την κλινική του 2017 και του 2018. Αυτή την εποχή πάντα οι ιώσεις του αναπνευστικού επιβαρύνουν τους ευάλωτους».

Ο καθηγητής κάνει, παράλληλα, έκκληση για πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με αφορμή την ανάδειξη του θέματος από τον υπουργό Υγείας. «Βλέπω και ο ίδιος καφετέριες με τασάκια, όπου μπαίνει σε διαπραγμάτευση το πόσο ο χώρος είναι εσωτερικός ή εξωτερικός. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στα νυχτερινά κέντρα», λέει και συμπληρώνει: «Ασχολούμαστε με τους πολλούς θανάτους από τον κορωνοϊό σε ηλικιωμένους ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο, ενώ από το κάπνισμα έχουμε 3.500 θανάτους κάθε χρόνο σε νεότερους ανθρώπους. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αρχίζουν να καπνίζουν 13-14 ετών και στα 40 τους έχουν καπνίσει κοντά 30 χρόνια, άρα έχουν το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να κάνουν ΧΑΠ και καρκίνους. Μια ευχή κάνω να αρχίσει να εφαρμόζεται για να σώσουμε ζωές».

Πηγή: iatronet.gr