Τι δείχνουν οι προτάσεις, που έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστήμια – SOS στέλνουν τα περιφερειακά ΑΕΙ: Θα μείνουμε χωρίς φοιτητές
Πάνω από 30.000 αποφοίτους λυκείων όλων των κατηγοριών θα «κόψει» από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, φέτος, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου. Ταυτόχρονα δεκάδες τμήματα και κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ θα μείνουν χωρίς φοιτητές και σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ηδη όλα τα πανεπιστήμια, όπως ορίζει ο νόμος, έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας, την απόφασή τους σχετικά με τον συντελεστή για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των φοιτητών τους, το 2021 στα τμήματα τους.
Όπως επισημαίνουν πανεπιστημιακοί καθηγητές στο ethnos.gr, δυστυχώς η ΕΒΕ χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να κλείσουν τμήματα, ενώ οι ίδιοι τονίζουν ότι έχει γίνει αιτία για πολιτικές παρεμβάσεις ακόμη και αντιπαραθέσεις από βουλευτές της επαρχίας και τοπικούς παράγοντες οι οποίοι ασκούν πιέσεις ώστε να εξασφαλίσουν την ελάχιστη Βάση, προκειμένου να επιβιώσουν τα τμήματα επαρχιακών πόλεων, τα οποία είναι η αλήθεια ότι έχουν στηριχτεί με τεράστια κονδύλια και υποδομές, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, σχετικά με τις προτάσεις, που έστειλαν τα ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας, η ΕΒΕ σε πάρα πολλά τμήματα θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια χιλιάδων μαθητών της Γ΄ λυκείου οι οποίοι θα αναζητήσουν εκτός δημόσιων ΑΕΙ, διεξόδους για τις σπουδές τους. Όπως φαίνεται από τις προτάσεις που έκαναν τα ΑΕΙ, πολλά τμήματα κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια είδαν την καθιέρωση της ΕΒΕ, ως τρόπο μείωσης των εισακτέων τους (κάτι που το ήθελαν χρόνια τώρα) και έτσι έβαλαν τον ανώτατο συντελεστή (1.20). Στην άλλη όχθη, τα περιφερειακά πανεπιστήμια έβαλαν τον κατώτερο συντελεστή στα περισσότερα τμήματά τους προκειμένου να μην… ξεμείνουν από φοιτητές.
Παραμένει ωστόσο ζήτημα για τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προέκυψαν έπειτα από τη συγχώνευση ΤΕΙ – με το πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχου σχολές σε Λάρισα, Καρδίτσα, αλλά και Βόλο που έχουν βάση στις 5 και τις 4 χιλιάδες μόρια, και ανησυχούν να θα μπορέσουν από του χρόνου να λειτουργήσουν, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φοιτητές.
Τα τμήματα αυτά είναι το Συστημάτων Ενέργειοας στη Λάρισα με βάση 4700, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λάρισα με βάση εισαγωγής τα 5250, το Δασολογίας και επιστημών σχεδιασμού με 4100μόρια βάση εισαγωγής ξύλου στην Καρδίτσα, το Ζωικής παραγωγής στη Λάρισα με 4750, το Γεωπονίας- Ιχθυολογίας στο Βόλο με βάση εισαγωγής τα 6550 .