ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Στην περίπτωση αυτή η «χρονομηχανή» μας υποχρεούται εκ των πραγμάτων να κάνει μεγάλη στάση και οι επιβαίνοντες στο όχημα να κατέλθουν, διότι μιλάμε για έναν ιδιαίτερο… σταθμό!

Σταθμός με το όνομα “Αχιλλέας Αδαμόπουλος” που είναι άλλωστε από μόνο του σημείο αναφοράς για τα αθλητικά δρώμενα, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της Ελλάδας οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να τον περάσει βιαστικά…

Είναι ένας από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει τη στάμπα τους στα γήπεδα, που (ξε)σήκωσε πάμπολλες φορές σε πανηγυρική στάση ορθίου (και εν εξάλλω!) τους φιλάθλους στις εξέδρες, που έξέφρασε την επιθετική λειτουργία της ομάδας του παραβιάζοντας τα αντίπαλα γκολπόστ με εμπνεύσεις που θα ζήλευαν και διακεκριμένοι… ζωγράφοι!

Αν και το σουλούπι του παρέπεμπε σε παλαιάς κοπής σέντερ φορ, μπορούσε να χτυπάει μ’ ένα δαιμονισμένο φάλτσο ακόμη και κόρνερ (και να σκοράρει μάλιστα από τη θέση αυτή!) να ρίχνει συστημένα φάουλ που θα ζήλευε ο… Πλατινί στις δόξες του, αλλά και να τιθασεύει με υψηλη τεχνική τα τερτιπια της μπάλας έχοντας ταυτόχρονα απόλυτη αίσθηση του χώρου και μία επιπλέον σκέψη κάθε φορά από τον αντίπαλο!

«Θα σας διώξω, θα σας στείλω όλους στο διάολο και θα φέρω τον Αδαμόπουλο”!
Η παραπάνω φράση που γράφτηκε στο σύνολο του αθηναϊκού τύπου, ανήκει στο μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά όταν οι χρυσοπληρωμένοι παίκτες που έφερε στην πειραιώτικη ομάδα (πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με την Τράπεζα Κρήτης), τα είχαν βρει μπαστούνια σ’ εναν αγώνα Κυπέλλου απέναντι στην Ξάνθη!

Στη σύνθεση της Ακριτικής ομάδας ήταν ο δικός μας Αχιλλέας που μάλιστα είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ την περίοδο 1988-89 πετυχαίνοντας 30 γκολ! Ο δεύτερος (πίσω απο τον Γιακόβλεβιτς του Εθνικού Αστέρα με 34) στην ιστορία της Β’ Εθνικής, από τότε που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο το 1979 μέχρι τις μέρες μας!
Ερχόμενος στην Αναγέννηση από τον Ερμή Μαυραχάδων το 1984, συμμετείχε στην καταπληκτική όσο και αξέχαστη σεζον 1986-87 όπου, λόγω άγριας μεθόδευσης, χάθηκε η πανάξια άνοδος!

Η τριετής παρουσία του, με συνολικά 41 γκολ θα φέρει τον αδελφό του Κοσκωτά (Σταύρος) στα γραφεία της Καρδιτσιώτικης ομάδας τον Ιανουάριο του ‘88 αλλά θα παραχωρηθεί μέσα σ’ ενα μπαράζ μεταγραφών των “ερυθρολεύκων” στον Πανιώνιο κι απο κει στην Ξάνθη όπου θ’ ακολουθήσουν δύο καταπληκτικές σεζόν! Στη συνέχεια άλλες δύο με τον Ιωνικό, ενώ θα κληθεί και στην Εθνική μας ομάδα!

Θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Αναγέννηση το 1992, θα συνεισφέρει με άλλα 14 γκολ στην άνοδο στη Β’ Εθνική και θα είναι μέλος στην αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο που έπεφταν τα… τσιμέντα, στο Στάδιο και παραμιλούσε ο κόσμος σε όλη την επικράτεια!
Στη δύση της καριέρας του θα παίξει ακόμη στον Ηρακλή Σοφάδων και στον Ερμή απ’ οπου ξεκίνησε!

Ο αγαπητός σε όλους και καλός φίλος Αχιλλέας, θα φύγει πολύ πρόωρα απο τη ζωή σε ηλικία 53 ετών. Έχοντας όμως προηγουμένως διασφαλίσει με την παρουσία του στα γήπεδα την “αθανασία” του και μια ξεχωριστή θέση στο μεγάλο βιβλίο με τους θρύλους του ποδοσφαίρου της Καρδίτσας…

Κονσέρτο για… πολυβόλα!

Η παραπάνω φωτογραφία είναι αναμφίβολα ιστορικής αξίας για την διαδρομή της Αναγέννησης. Εικονίζονται δύο ποδοσφαιριστές, ένα δίδυμο που στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 φορώντας τα “κιτρινόμαυρα” σκορπούσε τον τρόμο σε κάθε αντίπαλη άμυνα! Από Κυριακή σε Κυριακή έδινε… “κονσέρτα για πολυβόλα”!

Ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος με παρτερνέρ τον Κώστα Τζαβαλιά την περίοδο 1986-87, έβαλαν φωτιά στα δίχτυα των αντιπάλων που βρήκε στο δρόμο της η Αναγέννηση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δυό τους σκόραραν 46 φορές!!! 26 ο Τζαβαλιάς, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, και 20 ο Αδαμό!

Στη φωτογραφία διακρίνονται με τον αρχιτέκτονα εκείνης της φοβερής ομάδας, τον Παναγιώτη Κερμανίδη, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης στο Στάδιο με τη φανέλα που έκανε θραύση και η οποία είναι απο τις πιο ξεχωριστές στην ιστορία των “κιτρινόμαυρων”…

• Στο παρακάτω βίντεο στιγμές Αδαμόπουλου…