Αγνωστες πτυχές παρουσιάζει η έκδοση του Βίκτωρα Βενουζίου
Άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Εβραίων της Καρδίτσας έρχονται στο φως, μέσα από την ολιγοσέλιδη έκδοση του Βίκτωρα Βενουζίου, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καρδίτσας, γενικός γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του ΚΙΣΕ.
Μια κοινότητα η οποία σήμερα απαριθμεί μόνο μία οικογένεια, ενώ όπως τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κοινότητα της Καρδίτσας στάθηκε όρθια σε όλα τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και υλοποίησε ένα σημαντικό έργο με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βοηθώντας συνανθρώπους της.
Σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης του κ. Βενουζίου στην έκδοση, είναι τα ονόματα Εβραίων τόσο της Ι.Κ. Καρδίτσας όσο και άλλων πόλεων που κρύφτηκαν και φιλοξενήθηκαν από τους κατοίκους του Αμαράντου (παλαιό Μαστρογιάννι) και απέφυγαν τη σύλληψή τους από τους Γερμανούς κατακτητές στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Όταν οι Γερμανοί στις 23 προς 24 Μαρτίου 1944 συνέλαβαν τους Εβραίους των Τρικάλων, της Λάρισας και του Βόλου, στην Καρδίτσα, αναφέρει ο κ. Βενουζίου, «δεν είχε απομείνει κανένας Εβραίος, όλοι τους είχαν ήδη καταφύγει στα γύρω χωριά των Αγράφων και ειδικά στο Μαστρογιάννι, ένα απομονωμένο χωριό σε απόσταση 27 χλμ. από την Καρδίτσα στο οποίο δρούσαν οι αντιστασιακές αντάρτικες μονάδες, οι οποίες προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο στους κατατρεγμένους Εβραίους. Ανάμεσα τους ήταν και μερικοί Εβραίοι από την Μακεδονία που είχαν καταφύγει στην Καρδίτσα για να κρυφτούν».
Πολλοί Εβραίοι της Καρδίτσας και της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει ο ίδιος, κατέφυγαν στα βουνά στην περιοχή του οροπεδίου «Νευρόπολη» όπου σήμερα βρίσκεται η γνωστή λίμνη Πλαστήρα. Εκεί ήταν το κέντρο της ένοπλης εθνικής αντίστασης του ΕΛΑΣ και το οροπέδιο χρησιμοποιούταν ως αεροδρόμιο των συμμάχων. «Οι διαφυγόντες Εβραίοι έτυχαν της συμπαράστασης του πληθυσμού, της Εκκλησίας και της Εθνικής Αντίστασης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση, σημειώνει ο ίδιος, ότι, η βοήθεια και συμπαράσταση προς τους Εβραίους ήταν αμέριστη και σωτήρια. Έτσι διασώθηκε το σύνολο των Εβραίων της Καρδίτσας εκτός του Σεμάχ Καπέτα, εξηγεί, που πήγε στην Αθήνα για να κρυφτεί και εκεί συνελήφθη από τους Γερμανούς και εξοντώθηκε στα Γερμανικά στρατόπεδα του θανάτου. Όπως ο ίδιος τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, τον Ιούνιο του 2017, σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Αμαράντου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Αιώνιας Αναγνώρισης και Ευγνωμοσύνης», που αποτελεί δική του δωρεά, καθώς είναι ένας από τους 82 Εβραίους που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο ορεινό χωριό των Αγράφων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.