Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς πλημμύρες στα βορειονατολικά της χώρας. Συγκλονίζουν οι εικόνες διάσωσης των εγκλωβισμένων.

Ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνουν πίσω τους οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη βορειοανατολική Ιταλία, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται από τις έρευνες των αρχών στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο νεότερος απολογισμός του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια είναι δεκατέσσερις νεκροί και πάνω από είκοσι χιλιάδες άστεγοι.

Οι διασώστες ανέσυραν από τις λάσπες τρεις νεκρούς σήμερα το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Ραβένα. Οι εικόνες από τις διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων, είναι συγκλονιστικές.

Η θλιβερή ανακάλυψη έγινε καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν όσους εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι από τα νερά στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που κατέστρεψαν σπίτια και αγροκτήματα.

Οι ντόπιοι περπατούσαν μέσα στα βρώμικα νερά αναζητώντας ό,τι μπορούσαν από τα πνιγμένα στο νερό σπίτια τους, στις πόλεις της πλούσιας περιοχής της Ιταλίας, που φημίζεται για τις ιστορικές της πόλεις και την πολύτιμη γαστρονομία της.

Συνολικά έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε 42 δήμους, ενώ σε 27.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Πολλοί νεαροί εθελοντές, στο μεταξύ, στην πόλη της Τσεζένα και όχι μόνον, από σήμερα πλαισιώνουν την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική στη στήριξη των πληγέντων.

Στην Μπολόνια, σε έκκληση για εθελοντική βοήθεια που απηύθυνε ο δήμος, μέσα σε λίγη ώρα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι. Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την στήριξη των αστέγων.

/

Στην πόλη της Φαέντσα, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φοβούμενοι ότι μπορεί να ακολουθήσουν νέα κύματα πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα, τέλος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την άμεση επισκευή των σχολείων που βρίσκονται στις περιοχές της Εμίλια Ρομάνια οι οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των τελευταίων τριών ημερών.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Περισσότερα από είκοσι ποτάμια και ρέματα πλημμύρισαν στα νοτιοανατολικά σε χαμηλού υψομέτρου περιοχές μετά από έντονες βροχοπτώσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές και αγροτικές εκτάσεις και καταστρέφοντας 400 δρόμους.

Το γεωργικό λόμπι Coldiretti δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότερα από 5.000 αγροκτήματα ήταν κάτω από το νερό, με πνιγμένα ζώα και δεκάδες χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων, οπωροφόρων δέντρων, λαχανικών και σιτηρών πλημμυρισμένα.

Καθώς τα νερά υποχώρησαν σε ορισμένες περιοχές, οι κάτοικοι έμειναν να καθαρίζουν σπίτια και δρόμους γεμάτους από λάσπη και συντρίμμια.

Στο Λούγκο, κοντά στη Ραβέννα, ο Φλάβιο Αμποντάντι, 39 ετών, περίμενε να υποχωρήσει το νερό που είχε εισβάλει στο σπίτι του για να μπορέσει να πάει στη δουλειά του, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

“Χρησιμοποιήσαμε ό,τι μπορούσαμε να βρούμε από ένα εργοτάξιο για να φτιάξουμε ένα μικρό φράγμα, αλλά (το νερό) εξακολουθούσε να μπαίνει”, είπε.

Την Πέμπτη σημειώθηκαν ελάχιστες επικίνδυνες βροχοπτώσεις και την Παρασκευή αναμένονται μόνο ήπιες βροχές, αν και οι αρχές δήλωσαν ότι ο συναγερμός υψηλού επιπέδου για τα ποτάμια παραμένει.

Πηγή: news247