Δραματικές ώρες στη Λιβύη με την κακοκαιρία Daniel να σφυροκοπά τη χώρα και να αφήνει πίσω της τουλάχιστον 2.000 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους.

Αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την Τρίτη (12/9) ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, επιβεβαιώνοντας ότι 10.000 άνθρωποι έχουν δηλωθεί από τους οικείους τους αγνοούμενοι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Οσάμα Χαμάντ, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί». Ο αριθμός αυτός, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Βίντεο που κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να σωθούν.

Flooding in eastern Libya after weekend storm leaves 2,000 people feared dead

Οι Αρχές της χώρας κήρυξαν τις περιοχές που επλήγησαν σε κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί .

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν αμέσως» τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Storm Daniel causes deadly floods in Libya

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα «παράσχουν βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Η Τουρκία στέλνει 3 αεροσκάφη με βοήθεια

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμερα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν για τη Βεγγάζη το πρωί, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Πηγή:cnn.gr