Η Καρδίτσα στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών

Στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρών εντάσσεται η Καρδίτσα σύμφωνα με τον Καρδιτσιώτη καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιο Λέκκα.

Οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο ραγδαίες, η αποκοπή των ρεμάτων, οι πυρκαγιές και η έντονη αστικοποίηση αποτελούν τους επιβαρυντικούς παράγοντες που τελικά επιταχύνουν και κάνουν πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατά συνέπεια τις καταστροφές που αυτά επιφέρουν σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Στο περιβάλλον αυτό, τα σημεία εκείνα που υποδηλώνουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πλημμύρας αποκτά βαρύνουσα σημασία και σίγουρα δεν πρέπει να αγνοηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι «κόκκινες» περιοχές μπορούν να κατανεμηθούν σε κατηγορίες επικινδυνότητας ανάλογα με το σημείο και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που τις περιβάλλουν.

Έτσι, στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους, ποτάμια και ταυτόχρονα βιώνουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Αυτά τα τμήματα βρίσκονται παντού στον ελλαδικό χώρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, στην 1η κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε την Κινέτα, τη Μάνδρα, την Κεφαλονιά, τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Πελοπόννησο. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται πιο μέσα στον ηπειρωτικό χώρο όπως η Καρδίτσα, με τις μνήμες να είναι ακόμη νωπές από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» το Σεπτέμβριο του 2020. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι περιοχές που πλήττονται από τις ποταμίσιες πλημμύρες (Έβρος, Αξιός, Νέστος κλπ).

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα