Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να προκαλεί πληγές στο θεσσαλικό κάμπο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Λέγαμε και σε παλιότερο σημείωμά μας ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος για την τοπική οικονομία, προβλέποντας παρενέργειες από τις θεομηνίες του περασμένου φθινοπώρου που δεν ήταν ακόμη ορατές και αρχίζουν πλέον να φαίνονται οδηγώντας σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο στην περιοχή μας.

Προβληματίζει λοιπόν η νέα καλλιεργητική περίοδος στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα καθώς η κλιματική αλλαγή 8,5 μήνες μετά τις θεομηνίες έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στον κάμπο.

Τα σημάδια φτωχοποίησης είναι ορατά, καθώς μια σειρά από καλλιέργειες δεν αποδίδουν λόγω της σύνθεσης των εδαφών που έχει αλλοιωθεί από φερτά υλικά, αλλά και των αλλοπρόσαλλων καιρικών συνθηκών, ενώ τα έργα υποδομής που θα θωρακίσουν τον κάμπο και θα κάνουν τους αγρότες να νιώθουν πιο ασφαλείς καθυστερούν χαρακτηριστικά και παραπέμπονται στον υπό σύσταση ΟΔΥΘ Α.Ε.

Οι αγρότες της Καρδίτσας δεν είδαν να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για όσους δεν μπόρεσαν φέτος να καλλιεργήσουν λόγω κακής κατάστασης των χωραφιών τους ή και έλλειψης πρόσβασης σε αυτά από τη διαλυμένη αγροτική οδοποιία.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών