Σε σύμπλευση με την Φινλανδία, η Σουηδία κινείται προς ιστορική προσχώρηση στις δομές του ΝΑΤΟ ως απόρροια της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες αντίθετη στάση του.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Το επίσημο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στη Συμμαχία πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει, πάντως, ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Η πρωθυπουργός και ηγέτις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον πρόκειται να παραχωρήσει αύριο, Δευτέρα, συνέντευξη Τύπου στην Στοκχόλμη.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των Σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό Κοινοβούλιο. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στην Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με την Φινλανδία.

Οι «όροι» της Τουρκίας – Στο «στόχαστρο» η Σουηδία

Το «πράσινο φως» των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών άναψε λίγες ώρες αφότου η Φινλανδία υπέβαλε επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία, και κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, παρουσία των επικεφαλής διπλωματίας Φινλανδίας και Σουηδίας.

Εμμένοντας στα περί «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε από το Βερολίνο ότι η Άγκυρα ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα της επέκτασης της Συμμαχίας, παρέθεσε εντούτοις τους «όρους» της προς υποστήριξη της προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως Σουηδία και Φινλανδία πρέπει «να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» -αναφερόμενος στο PKK και τους Γκιουλενιστές-, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως «διατυπώνει τη γνώμη και τις ανησυχίες της», ιδιαίτερα σχετικά με την «υποστήριξη» της Σουηδίας προς τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Xώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, βάσει των όσων μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας πως ενημέρωσε τους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την «υποστήριξη» των δύο χωρών στο PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι «ανησυχίες» της χώρας του πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, και τα κράτη-μέλη «πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους.

Ο ίδιος υιοθέτησε διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Για τη Φινλανδία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Πηγή:cnn.gr