Η μάχη της σοδειάς γίνεται φέτος στα αλώνια στο θεσσαλικό κάμπο με τους εμπόρους να πιέζουν σε πρώτη φάση στα κτηνοτροφικά κριθάρια για χαμηλές τιμές και τους αγρότες να αγωνιούν καθώς βλέπουν ότι προέρχονται από μια χρονιά με υψηλό κοστολόγιο και χαμηλές τιμές που μπορεί να τους οδηγήσουν σε ζημιογόνα χρήση.

Ήδη όπως ανέφερε μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Γιάννης Καριπίδης οι πρώτες ανοιχτές τιμές στο κριθάρι που προσφέρονται από εμπόρους βρίσκονται στα 14-17 λεπτά και το σιτάρι (που ξεκινά δειλά- δειλά ο αλωνισμός του από Παρασκευή) στα 22-24 λεπτά το κιλό.

Εντωμεταξύ ακόμη πιο άσχημα είναι τα πράγματα για κάποια χωράφια με κριθάρια όπου οι παραγωγοί είτε δεν ψέκασαν, είτε αυτά προσβλήθηκαν έντονα από βροχές και παρουσιάζονται υποβαθμισμένα με άνθρακα και δαυλό. “Τα κριθάρια αυτά θα πάνε για υποβαθμισμένη ζωοτροφή στα γουρούνια με τιμές από 9 ως 10 λεπτά το κιλό” μας ανέφερε ο αγρότης από τη Χάλκη και υπεύθυνος αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Παναγιώτης Καλογιάννης. ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” είχε εκφράσει την ανησυχία του για την εξέλιξη στις τιμές από τη στιγμή που πολλοί αγρότες έχουν προμηθευτεί σπόρους, λιπάσματα και φάρμακα από εμπόρους και βιομηχάνους της περιοχής με πίστωση και είναι λογικό να μην έχουν καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στις τιμές .

Μιλώντας με τους προέδρους των συνεταιρισμών Αντώνη Ρεντζιά από τη Νίκαια και Παναγιώτη Καλφούντζο από το ΘΕΣγη, μας ανέφεραν πως θα γίνει συγκέντρωση κριθαριού και οι τιμές θα ανακοινωθούν αφού πρώτα καθίσει ο κουρνιαχτός από την αγορά και τις πρώτες πιέσεις που θα ασκήσουν έμποροι και μεσίτες, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστότητας σε αγρότες αλλά και κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν εμφανίζονται για αγορές στα αλώνια.

Στόχος των συνεταιρισμών είναι μια τιμή κοντά στα 18 λεπτά το κιλό στα κτηνοτροφικά κριθάρια για τον παραγωγό, η οποία όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται από την τάση στην αγορά όταν οι έμποροι βρίσκουν και αγοράζουν προς 14 με 15 λεπτά το κιλό.

Για τα βυνοποιήσιμα κριθάρια η κατάσταση είναι εμφανώς βελτιωμένη καθώς οι ζυθοποιίες κρατούν τα 24 λεπτά το κιλό για τα πρώτα 400 κιλά το στρέμμα ανά παραγωγό.

Το πρόβλημα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έγιναν εισαγωγές από κτηνοτροφικά κριθάρια από γειτονικές Βαλκανικές χώρες στα 17 με 18 λεπτά το κιλό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το θετικό είναι μας ανέφερε ο κ. Ρεντζιάς ότι η Μέλισσα κρατά τη συμφωνία των 35 λεπτών το κιλό στο σκληρό σιτάρι, αρκεί να μην υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση και απώλεια πρωτεϊνών. Η ανησυχία των αγροτών εντείνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν προβλέψεις για νέες βροχοπτώσεις από Κυριακή βράδυ μέχρι την Τρίτη που μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των σιτηρών με απώλεια πρωτεϊνών

Τέλος ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης μας ανέφερε ότι οι έμποροι και οι βιομήχανοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αν αυτή τη χρονιά “τελειώσουν” τους παραγωγούς την επόμενη δεν θα βάλει κανείς κριθάρι και σιτάρι ή καλαμπόκι ή βαμβάκι και θα έχουν μεσομακροπρόθεσμα και οι ίδιοι ζημιές μη βρίσκοντας πρώτη ύλη να επεξεργαστούν. “Αν θελήσουν να βγάλουν τη ζημιά από την περσινή χρονιά που αγόραζαν στα αλώνια προς 50 λεπτά το κιλό, θα χάσουν τις πολλές επόμενες” κατέληξε.