Η πτώση της θερμοκρασίας άναψε...τα τζάκια! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές- Σε ετοιμότητα οι έμποροι

Η θερμοκρασία έχει κάνει…βουτιά σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα και το κρύο είναι αισθητό ειδικά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση για καυσόξυλα αυτές τις ημέρες να είναι αυξημένη καθώς ήδη τα πρώτα τζάκια και οι ξυλόσομπες όχι μόνο στα ορεινά αλλά και στον κάμπο άναψαν!

Την ίδια ώρα, έμποροι και επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να είναι έτοιμοι και να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα.

Με τις τιμές να παραμένουν στα περσινά επίπεδα, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες παραγγελίες για μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να ζεστάνουν το σπίτι τους.

«Η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς το κρύο έπιασε απότομα φέτος» τόνισε στο “ΝΑ”ο έμπορος καυσόξυλων κ. Κρανιάς. Ο ίδιος σημειώνει ότι σε αντίθεση με το προηγούμενού διάστημα που δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, τελευταία η ζήτηση είναι μεγάλη όμως όπως λέει κατά κύριο λόγο για μικρότερες ποσότητες καυσόξυλων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τιμές για τα ξύλα κινούνται σε λογικά πλαίσια χωρίς να διαφέρουν σημαντικά από την περσινή περίοδο ωστόσο η γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχει καταστήσει το καταναλωτικό κοινό συγκρατημένο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καυσόξυλα πωλούνται στα 80 ευρώ ανά χωρικό κυβικό όπως και πέρυσι.

Οι έμποροι προτρέπουν τους καταναλωτές να προμηθεύονται νωρίς τα ξύλα τους, καθώς η έγκαιρη αγορά εξασφαλίζει καλύτερη διαθεσιμότητα.

Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας:

Ένας σωστός συνδυασμός 2-3 διαφορετικών ξύλων κάνει την καλή φωτιά.

Αγοράζουμε πάντα ξερά ξύλα, τα οποία καλό είναι να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6-8 μήνες πριν και να έχουν στεγνώσει φυσικά, αλλιώς το τζάκι μας κινδυνεύει να γεμίσει καπνούς.

Τοποθετούμε τα ξύλα σε μέρος χωρίς υγρασία, καλά αεριζόμενο και προσέχουμε να μη βραχούν.

Ποτέ δεν καίμε βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα ή κομμάτια επίπλων, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Ποια καυσόξυλα να πάρω για θέρμανση;

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα τα είδη ξύλου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, καθώς και ότι δε δίνουν όλα τα καυσόξυλα τα ίδια θερμικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν γενικά 2 τύποι καυσόξυλων, τα μαλακά και τα ξηρά. Με τον όρο ξηρά ξύλα δεν εννοούμε απαραίτητα τα σκληρότερα σε υφή, καθώς επίσης και αυτά που αποκαλούμε μαλακά ξύλα δεν είναι πάντα μαλακά στην υφή.

Η διαφορά έγκειται κυρίως στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας των δύο τύπων. Έτσι, ξηρά χαρακτηρίζονται τα καυσόξυλα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και περιέχουν μεταξύ 10 και 15% υγρασία. Τα σκληρά ξύλα καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου ξύλα περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας. Κατά κανόνα είναι κολλώδη και είναι πιθανό να προκαλέσουν συσσώρευση αυτών των ουσιών στην καπνοδόχο. Ωστόσο, καίγονται γρηγορότερα από τα ξηρά ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλη φλόγα.

Τα ξηρού τύπου ξύλα είναι ιδανικά για ξυλολέβητες και τζάκια, καθώς καίγονται αργά και έχουν ήρεμη φλόγα. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσανάμματα σε συνδυασμό με τα σκληρά. Συχνή είναι η χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω του μεγάλου ποσοστού καπνού που παράγουν.

Τα πιο δημοφιλή είδη σκληρού ξύλου για καύση σε τζάκι είναι:

Δρυς

Από τα πλέον δημοφιλή καυσόξυλα, η βελανιδιά καίγεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράγοντας μια ήπια φλόγα χωρίς ανεπιθύμητες σπίθες. Παρ’ όλο που δεν είναι το καλύτερο από άποψη θερμικής απόδοσης, η δρυς προτιμάται κατα κόρον στη χώρα μας λόγω της μεγάλης διάρκειας στην καύσης της.

Ελιά

Η ελιά είναι από τα ξύλα που συστήνονται για καύση στο τζάκι. Είναι ξύλο αργής καύσης. Καίγεται η ρίζα αλλά και ο κορμός. Ανάβει με σχετική ευκολία και η καύση της διαρκεί αρκετή ώρα. Χρησιμοποιείται για να διατηρεί τη φωτιά, ενώ τα αναρίθμητα λεπτά κλωναράκια που έχουν προκύψει από το κλάδεμα είναι ιδανικά για προσάναμμα.

Μαλακού τύπου καυσόξυλα

Δημοφιλή είδη μαλακού ξύλου για καύση:

Κέδρος

Όταν καίγεται, εκπέμπει μια χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή. Παράγει μικρή φλόγα που δίνει μια γλυκιά, διαρκή θερμότητα. Χρειάζεται προσοχή καθώς “σκάει”.

Πεύκο

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην Ελλάδα, κυρίως ως προσάναμμα. Φλέγεται πολύ γρήγορα και το ίδιο γρήγορα καίγεται. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται συχνή ανανέωση. Δεν προτείνεται για χρήση σε τζάκια, σόμπες ή λέβητες παρά μόνο στην αρχή ως προσάναμμα, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις σπίθες που τυχόν πετάει, κάτι το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές πυρκαγιές σε σπίτια της Ελλάδος.

Οξιά

Είναι το σκληρότερο από όλα τα μαλακά ξύλα. Χρησιμοποιείται ως κύριο καυσόξυλο συνήθως, ανακατεμένο με σκληρά ξύλα, κυρίως σε κλειστές σόμπες. Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται σε ανοικτού τύπου τζάκια καθώς παράγει πολύ καπνό.