Για την επική παραμονή του ΑΣ Καρδίτσας στη basket league που σφραγίστηκε με το ανεπανάληπτο και σίγουρα αξέχαστο ματς με τον Ιωνικό, μίλησε στο WEB RADIO της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ο Χρήστος Δεληγιάννης.

Ας δούμε τι είπε αναλυτικά για όλη την συγκλονιστική αυτή διαδρομή:

Για την παραμονή τους στη Basket League: «Οι σφυγμοί έχουν πέσει πλέον, η πίεση επανήλθε. Υπάρχει ένα σχετικό μούδιασμα που το βιώνω και προσωπικά και όλος ο κόσμος που αποτελεί τον οργανισμό της ομάδας, αλλά και ολόκληρη η πόλη, γιατί αυτό που άφησαν όλες αυτές οι στιγμές στην κοινωνία της Καρδίτσας είναι το θέμα που συζητιέται έντονα και θα συζητιέται για πολύ καιρό ακόμα. Η παραμονή στη Basket League και ο τρόπος με τον οποίον ήρθε ήταν η σπουδαιότερη στιγμή της πορείας αυτού του συλλόγου».

Για την προετοιμασία τους ενόψει του αγώνα με τον Ιωνικό: «Για να πω την αλήθεια, εμείς γι’ αυτήν τη συγκυρία ήμασταν προετοιμασμένοι. Μέσα στη φάση στην οποία ήμασταν στο τέλος του 1ου γύρου, με τη μόλις μία νίκη, βάζοντας τα πράγματα κάτω βλέπαμε ότι το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε να κάνουμε, εκτός αν προκύπταν πολύ σημαντικές εκπλήξεις, ήταν αν φέρουμε την κατάσταση στα χέρια μας στο τελευταίο ματς. Δε μάς πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό ότι μπορεί η κατάσταση να ξεκαθάριζε νωρίτερα απ’ την τελευταία αγωνιστική. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Όταν ήρθε, όμως, η εβδομάδα πριν το παιχνίδι, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για εμένα προσωπικά και για όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν το σύλλογο, ακόμα και τον Γιάννη Μπουρούση. Αυτό το συναίσθημα, το στρες και το άγχος της τελευταίας εβδομάδας ήταν πρωτόγνωρο για ‘μας και κάτι που δε μπορούσαμε ν’ αποφύγουμε. Είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε την ομάδα του Ιωνικού που τους τελευταίους μήνες είχε δείξει μια εικόνα αδυναμίας. Το γεγονός ότι μπήκε στη διαδικασία να κάνει δύο πολύ σημαντικές κινήσεις για τον τελευταίο αγώνα και θα ερχόταν στην Καρδίτσα μια εντελώς διαφορετική ομάδα απ’ αυτό που είχαν δει και οι προπονητές, μετέφερε ένα επιπλέον άγχος για το τι θα δούμε. Είδαμε πόσο κομβική ήταν η παρουσία αυτών των δύο παικτών και ιδιαίτερα του Στιβ Μπαρτ Jr».

Για τις σκέψεις που είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ιωνικό: «Οι σκέψεις που περνούσαν απ’ το μυαλό μας είχαν μεγάλες διακυμάνσεις, με πολλές αμφιβολίες. Δεν κρύβω ότι προσωπικά υπήρξε και η στιγμή που σκεφτόμουν την επόμενη μέρα στην Elite League. Το τρίποντο του Γκάλινατ ήταν αυτό που μάς έδειξε ότι όλα γυρνούν. Προσπαθήσαμε να είμαστε και ήρεμοι, γιατί ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα που ήμασταν οριακά μην πάθουμε και τίποτα».

Για την παρθενική τους χρονιά στη Basket League: «Η φετινή χρονιά ήταν ένα πού μεγάλο “σχολείο” για όσους ασχολούμαστε διοικητικά στην ομάδα. Ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν δύσκολο. Το επίπεδο σε σχέση μ’ αυτά που είχαμε ζήσει μέχρι τώρα, εννοώ στο διοικητικό κομμάτι και στον τρόπο που “χτίζεται” μια ομάδα στη Basket League με όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν, ήταν μια σημαντική εμπειρία για όλους εμάς που απαρτίζουμε τη διοίκηση. Πλέον, έχουμε μια καλύτερη επίγνωση του πώς πρέπει να κινηθούμε συνολικά και ποιες είναι οι κρίσιμες καμπές του πρωταθλήματος που θα πρέπει να φροντίζουμε η ομάδα να έχει πάντα δικλείδες ασφάλειες σε σχέση με τους παίκτες που μπορεί να πάρει ή ν’ αποδεσμεύσει.

Έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια διοικητικά και οργανωτικά, παρουσιάζοντας μια εικόνα που αρμόζει στην κορυφαία κατηγορία. Πάνω απ’ όλα είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε καταφέρει να “κλείσει” η χρονιά και να μην έχουμε εκτεθεί ούτε μια στιγμή με κάποιον που είχαμε συναλλαγές. Έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουμε έναν “πυρήνα” ανθρώπων-επιχειρήσεων και φιλάθλων, οι οποίοι κρατούν την ομάδα σ’ αυτήν την υγιή κατάσταση που βρίσκεται».

Για το τι κρατούν απ’ τη φετινή χρονιά για του χρόνου: «Η παραμονή επετεύχθη γιατί μέσα από μια ατυχία στον αρχικό σχεδιασμό και μέσα από πάρα πολλές αγωνιστικές ατυχίες, όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Εκφράζοντας τη διοίκηση, θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν στο αγωνιστικό τμήμα, απ’ τον Βαγγέλη Αγγέλου που «έχτισε» αυτήν την ομάδα και βοήθησε σημαντικά στο στήσιμο, τη λειτουργία και το επαγγελματικό μοντάρισμα, τον Νίκο Παπανικολόπουλο που ήρθε στα μέσα της χρονιάς, τους συνεργάτες του και όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν, γιατί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν έχουμε παράπονο από κανέναν. Περνώντας αυτή η χρονιά και βάζοντας κάτω όλα αυτά, θα κρατήσουμε σίγουρα το στοιχείο της οργάνωσης και της οικονομικής υγείας και, έχοντας πλέον μια χρονιά στις «πλάτες» μας, θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ περισσότερο έμπειροι και να κάνουμε τις κινήσεις όταν πρέπει, ούτως ώστε να μην ξαναφτάσουμε έστω σ’ αυτό το σημείο».

Για τη στήριξη του κόσμου: «Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι απ’ τη συμμετοχή του κόσμου σαν πρώτη χρονιά. Αυτό που σίγουρα βάζουμε στην εξίσωση για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ικανοποίησης ή όχι, είναι ότι καταρχάς βρίσκεται σε μια κοινωνική κρίση όλος ο ελληνικός αθλητισμός. Τα 2.5 χρόνια του κορωνοϊού επηρέασαν πάρα πολύ τον κόσμο στις προτεραιότητές του. Πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη συσπείρωση του κόσμου του αθλητισμού και της κυβέρνησης και μια «γραμμή» για να γίνουν προσπάθειες να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο. Νομίζω ότι στην πρώτη μας παρουσία στην Α1, σε μια περιοχή που δεν ήταν ποτέ αμιγώς μπασκετική, αλλά άκρως ποδοσφαιρική, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι απ’ την προσέλευση και στήριξη του κόσμου. Είμαστε πολύ σίγουροι μετά από όσα ζήσαμε τους τελευταίους 2 μήνες, ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ περισσότεροι».

Για το αν αυτή η επιτυχία μπορεί να βοηθήσει στο να έρθουν παιδιά στο μπάσκετ: «Όταν αναλάβαμε τις τύχες αυτού του συλλόγου πριν από 8 χρόνια, είχαμε στις ακαδημίες μας 40 παιδιά και σήμερα έχουμε 500. Η εικόνα που βγαίνει απ’ το γήπεδο της Καρδίτσας είναι γεμάτη οικογένειες και παιδιά. Είναι πλέον γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη στροφή στο μπάσκετ σε όλη την κοινωνία της Καρδίτσας. Είναι μια προσπάθεια που συνεχώς κάθε χρόνο κέρδιζε φιλάθλους. Φέτος κέρδισε πολλούς περισσότερους».

Για τον Γιάννη Μπουρούση: «Είναι ένας άνθρωπος που είναι γνωστό το ποια είναι η ψυχοσύνθεσή του και το πόσο έντονα ζει τα πράγματα. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη καρδιά, που με όλη αυτήν την κίνηση που έκανε πέρυσι και φέτος δείχνει την αγάπη του για τον τόπο και τη διάθεσή του για προσφορά με ανιδιοτέλεια. Νομίζω ότι ο Γιάννης έχει πολλά να δώσει στο ελληνικό μπάσκετ. Το να σταματήσει τη μπασκετική του καριέρα και να πάει να γίνει παράγοντας είναι κάτι πολύ δύσκολο και κάτι που τον κάνει να ζει έντονα την κάθε στιγμή. Είναι δεδομένο και είμαι σίγουρος ότι η «πρώτη ύλη» που διαθέτει ο Γιάννης σαν άνθρωπος, μέσα απ’ όλη αυτήν την εμπειρία που παίρνει στον παραγοντισμό υψηλού επιπέδου, θα βγάλει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα του ελληνικού αθλητισμού. Δεν κρύβω, πάντως, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα συζητιόταν και το να γυρίσει να παίξει».