Η θέση του Ν. Καρδίτσας πρέπει να προβληματίσει τoυς πολιτικούς εκπροσώπους μας, τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές

Προτελευταίος στην ιεραρχική κατάταξη των Νομών της χώρας, καταλαμβάνοντας την 51η θέση, βρίσκεται ο Νομός Καρδίτσας στον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλή ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) σε βάθος 20ετίας από το 2000 μέχρι το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας!

Σε προηγούμενο μας άρθρο μας, δείξαμε με στοιχεία τη θέση την οποία κατέχει ο Νομός στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και της Θεσσαλίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι «ουραγός» στην εθνική, αλλά και την τοπική αναπτυξιακή κλίμακα. Επίσης, δείξαμε ότι ο Νομός Καρδίτσας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ισότιμο μέλος στη θεσσαλική οικογένεια, αφού είναι ο πιο «αδικημένος» Νομός στη Θεσσαλία για πολλά χρόνια. Συνεχίζουμε με νέα στοιχεία, όπως είχαμε προαναγγείλει, τα οποία δικαιώνουν τη θέση που είχαμε διατυπώσει.
Τα νέα στοιχεία που αντλήσαμε από το βιβλίο «Περιφερειακή Ανάπτυξη» του Καρδιτσιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σεραφείμ Πολύζου και την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύουν περαιτέρω τον γενικότερο προβληματισμό για την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και το μερίδιο της συμμετοχής του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θα δούμε τις περιφερειακές ανισότητες στο παραγόμενο προϊόν και στην ευημερία κάθε Νομού της χώρας. Στοιχεία και δείκτες, καταδεικνύουν την ιεραρχία η οποία διαμορφώνεται αν ταξινομηθούν οι Νομοί της χώρας ως προς το κατά κεφαλή παραγόμενο προϊόν και ως προς έναν δείκτη ευημερίας των κατοίκων κάθε Νομού.

ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το κατά κεφαλήν παραγόμενο προϊόν μετράει το μέσο προϊόν ανά άτομο σε κάθε Νομό της  χώρας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Υπολογίζεται διαιρώντας το συνολικό παραγόμενο προϊόν του Νομού με τον συνολικό  πληθυσμό του.

Οι ανισότητες των Νομών ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ
Ο υπολογισμός του μέσου κατα κεφαλή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για τη
χρονική περίοδο 2000 έως 2019 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνει τα αποτελέσματα του Πίνακα που παρατίθεται. Επίσης, κατασκευάζεται για λόγους καλύτερης εποπτείας το σχετικό  διάγραμμα, όπου είναι εμφανείς οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των Νομών της χώρας. Από  τον Πίνακα και το διάγραμμα παρατηρούμε ότι ο Νομός Καρδίτσας καταλαμβάνει την 51η θέση, δηλαδή είναι προτελευταίος στην ιεραρχική κατάταξη των Νομών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νομός Αττικής έχει 2,3 φορές μεγαλύτερο κατά κεφαλή ΑΕΠ συγκριτικά με το Νομό Καρδίτσας.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
Το κατά κεφαλή ΑΕΠ έχει ορισμένες «αδυναμίες», όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης μέτρησης της ευημερίας των κατοίκων των Νομών. Οι αδυναμίες αυτές αφορούν
το ενδεχόμενο ύπαρξης απόκλισης μεταξύ του κατά κεφαλή προϊόντος και του κατά κεφαλή εισοδήματος, το οποίο συνδέεται άμεσα με το επίπεδο ευημερίας.

Μια άλλη σημαντική αδυναμία σχετίζεται με την εγκυρότητα της καταμέτρησης του παραγόμενου προϊόντος, αφού υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό προϊόντος και εισοδήματος που για λόγους αποφυγής πληρωμής των ανάλογων φόρων δεν δηλώνεται.
Για τους λόγους αυτούς, είναι δυνατή η απεικόνιση των διαφορών στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των Νομών της χώρας με τη χρήση στοιχείων παραγωγής και εισοδήματος, αλλά και χρήση στοιχείων κατανάλωσης. Τα στοιχεία κατανάλωσης που θα χρησιμοποιηθούν ανά κάτοικο, αφορούν:
– Το εμβαδόν κατοικίας.
– Το ποσό των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
– Την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση.
– Το αριθμό των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Με βάση τα στοιχεία αυτά υπολογίζεται το επίπεδο ευημερίας των κατοίκων κάθε Νομού και η απεικόνιση των διαφορών μεταξύ των Νομών γίνεται στον χάρτη που παραθέτουμε. Από το χάρτη παρατηρούμε ότι και ως προς τον δείκτη ευημερίας ο Νομός Καρδίτσας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής που θα βγάλει το Νομό Καρδίτσας από το αναπτυξιακό «τέλμα».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νομός μας εμφανίζει μια συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση, κύριο αποτέλεσμα της συνεχούς οικονομικής ύφεσης, των μικρών αναπτυξιακών επιδόσεων του και των υψηλών ποσοστών ανεργίας που εμφανίζει.

Εμείς ως «Νέος Αγών» με επιχειρήματα και στοιχεία αναδεικνύουμε το μέγεθος του προβλήματος και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ο οποίος ευελπιστούμε να βρει «ευήκοα ώτα». Θα επανέλθουμε σύντομα με άλλο σχετικό άρθρο.

* Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο λήφθηκαν από το βιβλίο  «Περιφερειακή Ανάπτυξη» του Καρδιτσιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σεραφείμ Πολύζου, Εκδόσεις Κριτική και από την ΕΛΣΤΑΤ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ