Ιδιαίτερο βάρος στην τεχνολογία LED

Έπειτα από συστάσεις της κυβέρνησης για αναγκαία εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, οι Δήμοι έχουν ρίξει ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρότζεκτ αντικατάστασής του οδοφωτισμού με LED.

Μάλιστα 30 δήμοι της ελληνικής επικράτειας έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των λαμπτήρων, με τους οποίους «κλειδώνει» η τιμή για τους Δημότες και ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το ίδιο πλάνο ακολουθεί και ο Δήμος Καρδίτσας, έχοντας θέσει στο προσκήνιο δύο προγράμματα που «τρέχουν» σχετικά με την αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Το ένα αφορά την συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία «GlobiLED», η οποία θα αναλάβει την εγκατάσταση του ειδικού φωτισμού LED. Το δεύτερο είναι ήδη σε ισχύ σε διάφορους οδούς της πόλης.

Σε θεωρητικό επίπεδο φαντάζει μία θετική κίνηση, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και κάθε πολίτης ξεχωριστά. Παρότι διαβεβαιώνεται ότι ο νέος οδοφωτισμός θα αποκλιμακώσει τις υψηλές τιμές της ηλεκτροδότησης, μένει να ολοκληρωθούν τα έργα και έπειτα να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την χρησιμότητά τους ή όχι.
Δ.Γ.