«Καμπανάκι» από Αγοραστό για τα σχεδιαζόμενα 33 Αιολικά Πάρκα σε Ασπροπόταμο και Μεσοχώρα

«Καμπανάκι» για ουσιαστική αλλοίωση του χαρακτήρα της οροσειράς της Πίνδου από τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) έκρουσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης εντός της ορεινής ζώνης της Πίνδου στην Π.Ε. Τρικάλων, στην περιοχή του Ασπροποτάμου και της Μεσοχώρας σχεδιάζονται να υλοποιηθούν 33 Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με πάνω από 300 Ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος άνω του μισού Γιγαβάτ.

Πρόκειται υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για μια «φαραωνική επέμβαση άνευ προηγουμένου που δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό, υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία των περιοχών αυτών. Συγκεκριμένα:

Η εγκατάσταση ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του ορεινού τοπίου και οριστική απώλεια της τουριστικής και αισθητικής αξίας του, ακυρώνοντας κάθε προστιθέμενη αξία του για μια μελλοντική ήπια αξιοποίηση και πραγματικά πράσινη ανάπτυξη.

Επίσης απειλείται η εκτατική κτηνοτροφία, μια πολύ βασική παραδοσιακή απασχόληση μεγάλης αξίας για τον ορεινό όγκο του Ασπροπόταμου και της περιοχής της Μεσοχώρας, εφόσον τα πολύγωνα χωροθέτησης των ΑΣΠΗΕ δεσμεύονται πλέον από τις εταιρείες παραγωγής με αμφίβολο καθεστώς. Επίσης με την εκτεταμένη ορεινή οδοποιία εξυπηρέτησης κατακερματίζονται οι βοσκότοποι.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα.