«Καμπανάκι» για τη στάθμη των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα από την Κομισιόν

Tην ανησυχητική κατάσταση που δημιουργούν τα φετινά χαμηλά επίπεδα των υδάτων στη λίμνη Πλαστήρα επισημαίνει η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Κομισιόν.

Δημοσίευσε δορυφορική εικόνα τραβηγμένη από το πρόγραμμα «Κοπέρνικος» Sentinel 2 στις 19 Μαρτίου, με τη σχετική επισήμανση: «Πέντε περιοχές αντιμετωπίζουν λειψυδρία, θέτοντας σε κίνδυνο τη γεωργία και τα αποθέματα νερού. Η λίμνη Πλαστήρα, η οποία βρίσκεται σε ανησυχητικό χαμηλό επίπεδο, στην εικόνα Copernicus #Sentinel2 που αποκτήθηκε στις 19 Μαρτίου».

Όπως είχε γράψει ο Νέος Αγών στην καρδιά του χειμώνα, η στάθμη του ταμιευτήρα Ταυρωπού βρίσκονταν κατά 1,80 μέτρα κάτω σε σχέση με πέρυσι και κατά 2,10 μέτρα σε σχέση με το 2021.

Ο άνομβρος χειμώνας με ελάχιστες βροχοπτώσεις και περιορισμένες χιονοπτώσεις δεν πρόσθεσε ποσότητες ικανές να καλύψουν το υδατικό έλλειμμα, ενόψει και του επερχόμενου καλοκαιριού.

Παράλληλα κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η φέρουσα ικανότητά του ταμιευτήρα, μετά και τον «Ιανό» όταν στον πυθμένα έπεσεν τόνοι φερτών υλικών από τους χειμάρρους.
Στις τάξεις τις τοπικής κοινωνίας και ιδίως του αγροτικού κόσμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία καθώς υπάρχει ένα σημαντικό υδατικό έλλειμμα ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου, η οποία προμηνύεται δύσκολη αν το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της Άνοιξης δεν εκδηλωθούν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις.