Καύσωνας και χαμηλές τιμές στο βαμβάκι προβληματίζουν τους αγρότες στον κάμπο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

•Απανωτά τα πλήγματα στην τοπική οικονομία

Η κλιματική κρίση πλέον είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και πλήττει κυρίως τον κάμπο της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες με την ξηρασία και τον παρατεταμένο πρώιμο καύσωνα του Ιουνίου προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και επιφέροντας νέο πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Το πλήγμα είναι μεγάλο για τη βιομηχανική ντομάτα, τα καλαμπόκια, τα δέντρα και τα αμπέλια, ενώ και τα βαμβάκια ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα αποθέματα της Λίμνης Σμοκόβου είναι ελάχιστα και ο προβληματισμός ότι το φετινό «θερμό καλοκαίρι» θα επιφέρει έλλειψη στο αρδεύσιμο νερό, οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα έχουν υψηλό κόστος με 900 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής της Γεωπονικής του Παν. Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αυξάνουν την εξατμισοδιαπνοή των φυτών και τα στρεσάρουν. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι η συνεχής άρδευση που εκτοξεύει όμως το κόστος παραγωγής ειδικά όπου δεν υπάρχουν επιφανειακά συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, άρα οι αγρότες αναγκάζονται να ποτίζουν από γεωτρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για ακόμη μεγαλύτερη ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, σημειώνει ο καθηγητής.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών