Στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για το έργο της διαμόρφωσης και περιβαλλοντικής ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας προχώρησε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ.

Ο ανάδοχος προσέφερε έκπτωση 24%.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση για το έργο, με αφορμή το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη της Καρδίτσας, κρίθηκε αναγκαία η ανάπλαση και αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της πόλης.
Η παρέμβαση στους κοινόχρηστους χώρους σκοπεύει να δώσει
λύση σε προβλήματα όπως η  έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών, προσβασιμότητας και πρασίνου. Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Καρδίτσας με στόχο την ανάδειξη των γειτονιών και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής στο σύνολο των  δημοσίων χώρων.

Ο σχεδιασμός, ο οποίος προτείνεται, αφορά τη διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη σε  22 κοινόχρηστους χώρους. Στόχος των παρεμβάσεων είναι ο σχεδιασμός σύγχρονων εγκαταστάσεων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, η δημιουργία μικροκλίματος μέσω των φυτεύσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διευκόλυνση της πρόσβασης για άτομα μειωμένης  κινητικότητας και η δημιουργία μικρών πόλων έλξης στις γειτονιές, με στόχο την οικονομική και κοινωνική εξέλιξή τους.

Οι χώροι παρέμβασης που έχουν επιλεχτεί είναι :
1. Η πλατεία στα Καροπλεσίτικα (Ο.Τ.582) με έκταση 1.610 τ.μ.
2. Η πλατεία στη Σκυλοσόφου (Ο.Τ.562) με έκταση 1.660 τ.μ.
3. Η πλατεία στα εργατικά του Αγίου Φανουρίου με έκταση 2.450 τ.μ.
4. Μικρές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους στο σύνολο της πόλης, με
αντικατάσταση αστικού εξοπλισμού και φωτισμού.


Η μελέτη συνοπτικά περιλαμβάνει:
Σχεδιασμό αξόνων κίνησης, χώρων στάσης και χώρων πρασίνου(στις πλατειες 1,2,3). Κατασκευή νέων επιστρώσεων σε όλη την επιφάνεια των πλατειών, εκτός των χώρων πρασίνου.
Εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, εμπόδια
στάθμευσης, ποδηλατοστάσια, φωτιστικα LED) (σε όλες τις πλατείες) Νέες φυτεύσεις και εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου. (στις πλατειες 1,2,3).

Στα υπόλοιπα σημεία θα υλοποιηθούν οι εξής αντικαταστάσεις αστικού εξοπλισμού:
-Καθιστικά – παγκάκια Καθιστικό-παγκάκι με βάση από μεταλλικό σκελετό και επικάλυψη  κατά με ξύλινες σανίδες ξυλείας.
-Κάδοι απορριμμάτων. Οι κάδοι απορριμμάτων θα είναι μεταλλικοί, χωρητικότητας 60lt, από περφορέ λαμαρίνα, με επιφάνεια βαμμένη με ηλεκτροστατική βαφή πούδρας χρώματος ανθρακί, στηριζόμενοι επί στύλων.
-Φωτιστικά LED Τα φωτιστικά θα τοποθετηθούν σε ιστούς ύψους 5 μ.
Τα σημεία είναι:
-ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
-ΠΛΑΤΕΙΑ Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ
-ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ
-ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
-ΓΙΟΛΔΑΣΗ (ΛΑΠΠΑ)
-ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ
-ΠΑΡΚΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
-ΔΡΑΧΜΗΣ
-ΛΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
-ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ
-ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
-ΕΙΡΗΝΗΣ
-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
-ΛΑΚΚΑ ΜΑΝΤΖΙΑΡΑ
-ΑΛΑΜΑΝΗ
-ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ