ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, λόγω της αλόγιστης χρήσης τους αποφάσισαν να αναλάβουν από κοινού ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας.

Σε  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των προεδρείων των δύο Συλλόγων, αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να μην χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή.

Η συνάντηση, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των δύο Συλλόγων, διεξήχθη στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας των δύο επιστημονικών φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η ανάληψη από κοινού σχετικών δράσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την πρόληψη και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η επανειλημμένη ή εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, τα οποία θεωρούνται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητάς τους όταν εσείς, τα παιδιά σας ή άλλοι συγγενείς σας τα χρειαστούν πραγματικά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

• Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια.

• Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

• Μην χρησιμοποιείτε και μην δίνετε σε άλλους αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες.

• Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

• Τα αντιβιοτικά χορηγούνται από τα φαρμακεία κατόπιν ιατρικής συνταγής από τον θεράποντα ιατρό.