«Οι όμορφες πόλεις... όμορφα βομβαρδίζονται»

Αποστολή Καρδιτσιωτών στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία πριν 23 χρόνια, μέσα από το αρχείο του Νέου Αγώνα

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως μέσα από τη στήλη στην υποκριτική στάση της αποκαλούμενης Δύσης (είτε είναι η Ε.Ε, είτε το ΝΑΤΟ, είτε ο αγγλοαμερικανικός άξονας) ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε με τους  βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

Τέτοιες ημέρες πριν από 23 χρόνια ο σέρβικος λαός βομβαρδίζονταν με τις «έξυπνες βόμβες» του ΝΑΤΟ, αρκετές από τις οποίες περιείχαν εξασθενισμένο ουράνιο. Από αυτές,  σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. «Παράπλευρες απώλειες», σε μια πολεμική επιχείρηση 78 ημερών που έγινε κατά τ’ άλλα για… ανθρωπιστικούς λόγους!
«Οι όμορφες πόλεις… όμορφα βομβαρδίζονται» έγραφε ο «Νέος Αγών» σε δημοσίευμα του  λίγα 24ωρα πριν την οριστική λήξη των βομβαρδισμών. Ανατρέχοντας στο πλούσιο αρχείο της εφημερίδας βρήκαμε το δημοσίευμα που φιλοξενούσε συγκλονιστικό υλικό που έχει φέρει πίσω της η ομάδα του παραρτήματος Ελληνοσερβικής Φιλίας Σοφάδων και της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, η οποία είχε επισκεφθεί το Κράλιεβο στη Γιουγκοσλαβία.
Η Καρδιτσιώτικη αποστολή είχε παραδώσει φάρμακα, τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ οι φωτογραφίες απαθανάτισαν εύγλωττα τη φρίκη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τί σημαίνει «παράπλευρες» απώλειες. Την αποστολή είχαν συνοδέψει οι
Απόστολος Κυρίτσης και Βασίλης Γιαννούσης από την Επιτροπή Ειρήνης και οι Ηλίας Κεφαλάς, Δημήτρης Δεληγιάννης και Δημήτρης Σοφός από το παράρτημα Σοφάδων.
«Συνάντησαν ανθρώπους που είχαν ακόμη το χαμόγελο αισιοδοξίας ζωγραφισμένο στα χείλη τους, ίσως γιατί γνώριζαν ότι κάπου σε μια γωνιά των Βαλκανίων έχουν φίλους και τους συμπαραστέκονται. Ότι δεν είναι μόνοι σ’ αυτό τον πόλεμο εναντίον όλου του “σύγχρονου” κόσμου» έγραφε τότε ο «Νέος Αγών».
Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο φιλειρηνικός λαός της Καρδίτσας και της Ελλάδας, δεν επιθυμεί πολεμική εμπλοκή, αλλά να αγωνιστεί η χώρα για την ειρήνη στην περιοχή και να
συνδράμει αλληλέγγυα στους λαούς που βιώνουν την καταστροφή και τον ξεριζωμό.
Κ.Π.