Καρδίτσα: Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής σε κτιριακές εγκαταστάσεις επιχείρησης υγραερίου (φωτο)

Διαρροή υγραερίου σε επιχείρηση αποθήκευσης – εμφιάλωσης- διακίνησης στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε παρακείμενη αγροτική έκταση, κλήθηκε να… αντιμετωπίσει σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το περιστατικό δεν ήταν πραγματικό, αλλά άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Θεσσαλία Gas στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας.

Το σενάριο
Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Σημειώνεται διαρροή στο χώρο του αντλιοστασίου (χώρος φορτοεκφόρτωσης) και συγκεκριμένα στο σημείο σύνδεσης του βυτιοφόρου οχήματος μεταφοράς υγραερίου λόγω αστοχίας στη σύνδεση του σωλήνα πληρώσεως του βυτιοφόρου οχήματος από το αντλιοστάσιο, (μικρή διαρροή) και με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο παρακείμενου αγροτεμαχίου με σιτοκαλαμιά- σε καλοκαιρινούς μήνες- με απειλή του χώρου αποθήκευσης υγραερίου στις δεξαμενές.

Τη στιγμή εκείνη στις εγκαταστάσεις αναμένουν δύο βυτιοφόρα οχήματα για πλήρωση καυσίμων. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι Β.Δ., εντάσεως 3 Bf (16 km/h ) και η θερμοκρασία 25ο C.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία μικρής διαρροής στον χώρο. Ο κίνδυνος των εργαζομένων δεν είναι άμεσος αλλά η υπηρεσία οφείλει να συνδράμει για να μην υπάρξει κλιμακωση του περιστατικού. Παράλληλα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε παρακείμενη αγροτική έκταση με κίνδυνο επέκτασης αυτής στις δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου.

Αμέσως ενεργοποιείται το εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εταιρείας το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σκοπός
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και η συνεργασία στην επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην άσκηση συμμετείχαν εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οχήματα και προσωπικό της ΔΙ.ΠΥ. Ν. Καρδίτσας, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου, η ΕΛΑΣ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Την επιχείρηση επόπτευε ο Διοικητης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας Πύραρχος Στυλιανός Φούκας, ενώ την παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος.