Καρδίτσα: Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής σε κτιριακές εγκαταστάσεις επιχείρησης υγραερίου (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Διαρροή υγραερίου σε επιχείρηση αποθήκευσης – διανομής έξω από το Ρούσσο και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε παρακείμενη αγροτική έκταση, κλήθηκε να… αντιμετωπίσει σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το περιστατικό δεν ήταν πραγματικό, αλλά μια άσκηση ετοιμότητας με την ονομασία «υγρό πυρ σε εγκαταστάσεις sevezo iii» που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αποθήκευσης- εμφιάλωσης και διακίνησης υγραερίου Green Energy Gas στο 7ο χλμ Καρδίτσας – Αμπελικού.

Το σενάριο
Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Σημειώνεται διαρροή στο χώρο του αντλιοστασίου (χώρος φορτοεκφόρτωσης) και συγκεκριμένα στο σημείο σύνδεσης του βυτιοφόρου οχήματος μεταφοράς υγραερίου λόγω αστοχίας στη σύνδεση του σωλήνα πληρώσεως του βυτιοφόρου οχήματος από το αντλιοστάσιο, (μικρή διαρροή) και με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο παρακείμενου αγροτεμαχίου με σιτοκαλαμιά- σε καλοκαιρινούς μήνες- με απειλή του χώρου αποθήκευσης υγραερίου στις δεξαμενές.

Τη στιγμή εκείνη στις εγκαταστάσεις αναμένουν δύο βυτιοφόρα οχήματα για πλήρωση καυσίμων. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι Ν.Δ., εντάσεως 4 Bf (18 km/h ) και η θερμοκρασία 15ο C.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία μικρής διαρροής στον χώρο. Παράλληλα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε παρακείμενη αγροτική έκταση με κίνδυνο επέκτασης αυτής στις δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου.

Αμέσως ενεργοποιείται το εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εταιρείας το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σκοπός
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και η συνεργασία στην επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην άσκηση συμμετείχαν εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οχήματα και προσωπικό της ΔΙ.ΠΥ. Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα 8 οχήματα με 16 Πυροσβέστες, η ΕΛΑΣ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τη λήψη μέτρων φύλαξης και τάξης και πιθανή εκκένωσης της περιοχής, καθώς και στελέχη του στρατού.

Πριν την έναρξη της άσκησης, έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Green Energy Gas κ. Τριανταφύλλου και τον Αντιπύραρχο της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Θεόδωρο Πάντο που βρίσκονταν στο συντονισμό της επιχείρησης.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Νταουτάς ανέφερε ότι η εν λόγω άσκηση ήταν η πρώτη άσκηση για το 2023 και η πρώτη μετά την πανδημία. Θα ακολουθήσει αύριο Πέμπτη ακόμη μία άσκηση με την ονομασία «Πλαστήρας» στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και την Παρασκευή μία τρίτη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων με την ονομασία «σεισίχθων».
Προσοχή για τον κίνδυνο
εκδήλωσης πυρκαγιάς

Μετά το πέρας της άσκησης, ο κ. Νταουτάς αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος ( ο οποίος παρέστη μαζί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο) επέστησαν την προσοχή των πολιτών για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, εξαιτίας του άνομβρου χειμώνα που είχαμε φέτος.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα