Αθ. Μαρκινός: Η δυσκολότερη αρδευτική περίοδος των τελευταίων ετών προμηνύεται η φετινή για το Ν. Καρδίτσας

* Υπάρχει τάση για αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά 20%, που θα φέρουν μεγαλύτερες ανάγκες στην άρδευση *Απαιτείται προσεκτικός προγραμματισμός και ορθολογική διαχείριση

Προειδοποιητικό καμπανάκι ότι η φετινή αρδευτική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών στο Νομό Καρδίτσας, κρούει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον προσεκτικό προγραμματισμό και τη διαχείριση του νερού από τους ταμιευτήρες τους επόμενους μήνες.


Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε στο «Νέο Αγώνα» και ανέφερε στην τεχνική σύσκεψη που έγινε για τον «Ιανό» στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας το απόγευμα της Τρίτης, η φετινή αρδευτική περίοδος προμηνύεται δυσκολότερη ακόμη και από την περυσινή, κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες νερού για άρδευση εξαιτίας του πολυήμερου καύσωνα.
Ο λόγος, συμφωνά με τον κ. Μαρκινό, είναι πως φέτος υπάρχει μια τάση για αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν πως αυτή θα ανέλθει περίπου στο 20%. Οι αγρότες εκφράζουν πρόθεση να καλλιεργήσουν το σύνολο των διαθέσιμων εκτάσεων με πιο απαιτητικές καλλιέργειες (πχ καλαμπόκι), εκμεταλλευόμενοι και την προωθούμενη αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης (χωρίς να χάνουν την επιδότηση του προγράμματος).
Ο αγροτικός κόσμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την διεθνή συγκυρία που έχει φέρει άνοδο στις τιμές, ώστε να καλύψουν με τον τρόπο αυτό και το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Μπορεί επομένως ο περυσινός καύσωνας να κατέστησε ιδιαιτέρως δύσκολη την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, ωστόσο οι αυξημένες αρδευτικές ανάγκες που αναμένονται φέτος, καθιστούν ακόμη πιο αναγκαίο τον προσεκτικό προγραμματισμό και την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Μάλιστα ο κ. Μαρκινός ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και εκταμιεύονται μικρές ποσότητες από τον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα. «Είμαστε ένα μέτρο κάτω από το υπερχείλισης, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε, κάθε ποσότητα νερού πρέπει να εξοικονομηθεί γιατί θα είναι πολύτιμη» τόνισε χαρακτηριστικά.