Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαφοροποιήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στα κράτη μέλη, υπογράμμισε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Ο κ. Κασίμης ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Καρδίτσα, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της εξωτερικής σύγκλισης των επιδοτήσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει «μάχη» για το θέμα, σε συμμαχία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται από την υπόθεση.

Τι είναι η εξωτερική σύγκλιση
Να σημειώσουμε ότι «εξωτερική σύγκλιση» αφορά τον περιορισμό των ανισοτήτων που καταγράφονται μεταξύ χωρών της Ε.Ε στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες. Αποσκοπεί δηλαδή στη μεταφορά κονδυλίων από τις χώρες που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προς τις χώρες που χρηματοδοτούνται με ποσά μικρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η προωθούμενη αυτή «εξωτερική σύγκλιση» θα φέρει νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν χιλιάδες αγρότες στο Νομό Καρδίτσας και σε όλη τη χώρα. Επί της ουσίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «παίζει» το μέγεθος των απωλειών που θα υποστούν οι Έλληνες αγρότες.
Η ελληνική ιδιομορφία

Στην Ελλάδα παρατηρείται σήμερα η εξής ιδιομορφία. Η χώρα μας παίρνει για κάθε στρέμμα 57 ευρώ επιδότηση. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο επειδή στην Ελλάδα ο κλήρος είναι μικρός, η συνολική επιδότηση που δίνεται ανά αγροτική εκμετάλλευση (δηλαδή συνολικά για την καλλιεργήσιμη έκταση κάθε αγρότη) θεωρείται από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Έτσι προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες από τη μείωση των ενισχύσεων, η Ελλάδα ζητά να ληφθεί υπόψη και το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων κι επιπλέον να ληφθεί υπόψη το θέμα της μεγάλης απόστασης μεταξύ του αγροτικού και του μέσου εισοδήματος ανά χώρα.
Το χειρότερο σενάριο

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασίμης, δεν έχουν ακόμη καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για το βάθος της εξωτερικής σύγκλισης. Η αρχική πρόταση που αποτελεί και χειρότερο σενάριο, προέβλεπε «πλήρη εξωτερική σύγκληση» (δηλαδή όλες οι χώρες να λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση) κάτι που όπως σημείωσε θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία.
Στη συνέχεια κατατέθηκε μια βελτιωμένη πρόταση από την ευρωπαϊκή επιτροπή, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται η πίεση από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που ζητούν την πλήρη εξωτερική σύγκλιση.
Αισιοδοξία Κασίμη

Ο κ. Κασίμης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια πρόταση σύγκλισης κατά 50% για τις χώρες λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω του 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, µε το κόστος να κατανέμεται σε όλα τα κράτη- µέλη.

«Είμαστε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση, δεν γνωρίζουμε ωστόσο που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση αυτή. Είναι μια μάχη που δίνουμε σε συμμαχία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται από την υπόθεση αυτή, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε που θα καταλήξει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνδεδεμένες

Σε ότι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο κ. Κασίμης απαντώντας σε ερώτηση του «Νέου Αγώνα» διέψευσε οποιαδήποτε ενδεχόμενο μείωσης. Ανέφερε ότι η νέα πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις προβλέπει μια αύξηση του προϋπολογισμού από το 8% στο 10%, συν ένα πρόσθετο 2% ένα η αύξηση αφορά τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

«Υπόθεση εθνική και της κάθε χώρας είναι ποιες καλλιέργειες θα βάλει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις» τόνισε.

Κώστας Παλαιός