Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Μαυρομμάτι ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου

Την ένταξη της κατασκευής λιμνοδεξαμενής στην τοπική κοινότητα Μαυρομματίου στα έργα αποκατάστασης του «Ιανού» ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου με ομόφωνη απόφαση, καλώντας προς την κατεύθυνση αυτή την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Κράτους και της περιφέρειας.

Σκοπός του έργου είναι να αρδεύονται τα κτήματα της κοινότητας, διότι όπως τονίστηκε στη σύζήτηση του θέματος, μετά και την αποκατάσταση των ζημιών που επέφερε ο «Ιανός» θα πρέπει να αποκατασταθεί και μια δέσμευση της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους του Μαυρομματίου.

Στην εισήγησή του θέματος τονίστηκε μεταξύ αλλων: «Λόγο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου, αποκόπηκε διακλάδωση του ποταμού από την οποία δημιουργούνταν ρέμα που διέσχιζε το Μαυρομμάτι και αρδεύονταν τα κτήματα.
Επειδή δεν υπήρξε μελέτη για αυτή την αποκατάσταση, ζητούμε:
– Να ενταχθεί τώρα στα συνολικά έργα αποκατάστασης του ΙΑΝΟΥ και να κατασκευαστεί
Λιμνοδεξαμενής στο Μαυρομμάτι για να αρδεύονται τα κτήματα του χωριού .
Να σημειώσουμε ότι παρόμοιο έργο έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Παλαιομονάστηρο Τρικάλων, από τον Πορταϊκό Ποταμό.
Η λιμνοδεξαμενή στο Μαυρομμάτι θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και στην άρδευση του αγροκτήματος Μαυρομματίου, όπως αυτό περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά την ολοκλήρωση εκτέλεσης του έργου του αναδασμού του αγροκτήματος Μαυρομματίου που διενεργήθηκε το έτος 2004 και σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο από 25/2/2004 επίσημο σχεδιάγραμμα της Δ/νσης Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, που κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 2870/25-2-2004 απόφαση του τότε Νομάρχη Καρδίτσας ΦΕΚ Β ́530/29-3-2004, με τα οποία παραχωρήθηκαν στους δικαιούχους κτήματα χαρακτηριζόμενα Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας ,καθώς και στο ΓΠΣ Μουζακίου που εγκρίθηκε το 2012 .
Πλην όμως χωρίς άρδευση τα κτήματα αυτά χάνουν την απόδοσή τους και κρατούν χαμηλό το εισόδημα των καλλιεργητών.
Σημειωτέο δε, ότι πολλά από αυτά τα κτήματα παραμένουν ακαλλιέργητα λόγω έλλειψης νερού, παρότι γειτνιάζουν με τον Πάμισο.
Φορολογικά το υπουργείο Οικονομικών λόγω του αναδασμού υπολογίζει την αξία τους ως αρδευόμενα κατά τεκμήριο.
Με τη λιμνοδεξαμενή θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και μια υποχρέωση ετών του κράτους και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».