Κάτω από τα 50 λεπτά (στα 43-45 λεπτά) αναγκάζονται να κλείσουν τιμή για το βαμβάκι αρκετοί παραγωγοί της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δεν τους αφήνει περιθώρια να περιμένουν ενδεχόμενη βελτίωση της αγοράς.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο, καθώς με τα προσυμβόλαια η τιμή του προϊόντος είχε φτάσει στα 50 λεπτά και πάνω, ενώ είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 λεπτά.
Η διαφορά είναι σημαντική και αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι βαμβακοπαραγωγοί παρά την εξαιρετική παραγωγή, αφου το καλλιεργητικό κόστος έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη και οι πληρωμές των ενισχύσεων καθυστερούν.
Το πετρέλαιο ανεβάζει
το κόστος συγκομιδής
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό ήταν φέτος το κόστος της βαμβακοσυλλεκτικής μηχανής, λόγω και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Για έναν παραγωγό, από κάθε τέσσερα κιλά βαμβακιού που παράγει, το ένα πήγε ουσιαστικά στην πληρωμή της συγκομιδής. Και αυτό αφορά μόνο ένα μέρος των εξόδων. Στον λογαριασμό προστίθενται τα καύσιμα, τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα φυτοφάρμακα, η άρδευση και οι υπόλοιπες καλλιεργητικές εργασίες. Έτσι, η τιμή που τελικά εισπράττει ο παραγωγός δεν αποτυπώνει το πραγματικό κόστος και το εισόδημα που του απομένει.
Από χθες οι αγρότες μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο χωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης απευθείας στην αντλία. Οι παραγωγοί και οι πρατηριούχοι αναμένουν να δουν πλέον στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί η εξαγγελία.
Στην ασφυκτική κατάσταση συμβάλλει και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία μεταθέτει την πληρωμή των επιδοτήσεων για τις 30 Νοεμβρίου όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με την ΠΕΜ και στερεί από τους αγρότες πολύτιμη ρευστότητα.












