Σε χαμηλούς ρυθμούς για τα δεδομένα της εποχής και για τις ανάγκες ανεφοδιασμού των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων κινούνται οι αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Το γεγονός εκπλήσσει δεδομένης της μεγάλης πτώσης που έχουν καταγράψει οι τιμές του καυσίμου.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η τάση είναι ενδεικτική των αυξανόμενων προσδοκιών για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών.

Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να γεμίσουν τις αποθήκες τους και να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, περιορίζοντας σημαντικά την εξάρτηση από τη Ρωσία, απέδωσε καρπούς, οδηγώντας σε βουτιά την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF), όπου διαπραγματεύονται τα συμβόλαια αναφοράς.

Το συμβόλαιο αναφοράς στο TTF υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή έως και τα 35,20 ευρώ/MWh – επίπεδα που είχαμε να δούμε δηλαδή από τον Ιούλιο του 2021, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακόμη σκεφτόταν αν θα πρέπει να εισβάλει στην Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα έδινε ελάχιστες πιθανότητες σε αυτό το ενδεχόμενο.

Tο καλοκαίρι μετά την εισβολή οι τιμές εκτινάχθηκαν σε πάνω από 340 ευρώ/MWh. Παράλληλα υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου, κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, που δημιουργούν μία αίσθηση επιστροφής στην «κανονικότητα», έχουν συμβάλλει βεβαίως και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η ζήτηση για θέρμανση φέτος ήταν χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2023 η αποκλιμάκωση ξεπερνά τα 46€ ή αλλιώς 56,5% κι αν βγουν αληθινές οι εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών για τιμή 10€, τότε μπορεί να αγγίξει και το 90%.

Κι αν δει κάποιος τα μελλοντικά συμβόλαια για τον προσεχή χειμώνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 52-57€/Mwh πολύ πιο διαχειρίσιμες όμως σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα που έφτασαν και τα 140€.

Και ενώ traders και παραγωγοί φυσικού αερίου προειδοποιούν πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, οι αγοραστές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι όχι μόνο δεν έχουμε μπροστά μας ενεργειακή κρίση, αλλά οι τιμές θα διολισθήσουν σε ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ράινις του ελβετικού trader πετρελαίου MET Holding το σενάριο που ακούγεται έντονα στην αγορά είναι η πτώση στα 10 ευρώ ανά MWh, δηλαδή σε επίπεδα 70% χαμηλότερα από τα σημερινά.

Ο ίδιος δεν το αποκλείει. Αλλά εκτιμά ότι αν αυτό συμβεί, δεν θα έχει διάρκεια. Η ζήτηση αναπόφευκτα θα αυξηθεί και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πόλεμος παραμένει σε εξέλιξη 15 μήνες μετά την έναρξή του, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στο ενεργειακό μέτωπο.

Στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμος για το 2023 έχει δομηθεί με μια μέση τιμή φυσικού αερίου 120€/Mwh και αυτήν την περίοδο είμαστε κάτω και από το 1/3.

Με δεδομένο ότι πέρυσι προμηθευτήκαμε 55 εκατ. Mwh, οι υπολογισμοί μας δίνουν μια εξοικονόμηση περίπου 4,7δισ€ η οποία επηρεάζει απευθείας το ΑΕΠ.