Κέλβιν Κίπτουμ: Ποιος ήταν ο 24χρονος μαραθωνοδρόμος που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Από το χωριό Chepsamo της Κένυας στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις και την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ Μαραθωνίου. Το γεμάτο έμπνευση ταξίδι του Κέλβιν Κίπτουμ.

Μουδιασμένη είναι η παγκόσμια αθλητική κοινότητα μετά τον αδόκητο χαμό του Κέλβιν Κίπτουμ, του δρομέα που κρατάει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου από τον Οκτώβριο του 2023, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή (11/02).

Ο 24χρονος, ο οποίος κέρδισε τον μαραθώνιο του Λονδίνου τον Απρίλιο, προτού καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο Σικάγο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αστυνομία έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο πρώτα προσέκρουσε σε δέντρο και στη συνέχεια κατέληξε σε χαντάκι σε μία πολύ απαιτητική ορεινή διαδρομή, στη νοτιοδυτική Κένυα, στις 23:00 τοπική ώρα.

Ο προπονητής του με καταγωγή από τη Ρουάντα, Ζερβέ Χακισιμάνα, έχασε επίσης τη ζωή του, ενώ ένα τρίτο άτομο, μία γυναίκα, λέγεται ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στη σύγκρουση ενεπλάκη μόνο ένα αυτοκίνητο με το δυστύχημα να σημειώνεται σε έναν δρόμο μεταξύ των πόλεων Eldoret και Kaptagat, σε μία περιοχή με μεγάλο υψόμετρο που φημίζεται ως προπονητική βάση για τους δρομείς αποστάσεων.

Ο Κίπτουμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες και 1 λεπτό σε επίσημο αγώνα, όταν σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 2:00.35 στο Σικάγο τον Οκτώβριο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Κενυάτη και μεγάλου μαραθωνοδρόμου Eliud Kipchoge.

Ποιος ήταν ο Κέλβιν Κίπτουμ

Ο Kelvin Kiptum Cheruiyot γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1999 στο Chepkorio, ένα χωριό στην κοιλάδα Rift Valley της Κένυας. Ως νεαρό αγόρι, βοσκούσε τα βοοειδή της οικογένειάς του και άρχισε να ακολουθεί άλλους ξυπόλητους δρομείς στα δασικά μονοπάτια της περιοχής. Είχε κολλήσει ήδη το μικρόβιο του τρεξίματος και ξεκίνησε να προπονείται γύρω στο 2013, όταν ήταν μόλις 13 ετών.

Στα 13 του ο Κίπτουμ συμμετείχε στον πρώτο του ημιμαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο Family Bank Eldoret Half Marathon στη γενέτειρά του, στην Κένυα, τερματίζοντας 10ος, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη 12ος.

Το 2018, ο έφηβος πήρε την πρώτη του νίκη, κερδίζοντας αυτόν τον αγώνα με χρόνο 62:01. Εκείνη την εποχή προπονούνταν μόνος του. Στη συνέχεια, ο Κίπτουμ έκανε το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία, τον Μάρτιο του 2019, τερματίζοντας πέμπτος με νέο ατομικό ρεκόρ 59:54. Συμμετείχε επίσης σε άλλους έξι αγώνες εκείνη τη χρονιά κάνοντας περιοδεία στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και κερδίζοντας τον δύσκολο ημιμαραθώνιο του Κας στην πατρίδα του τον Νοέμβριο.

Το 2020 ο Κίπτουμ λέγεται πως άρχισε να συνεργάζεται με τον κάτοχο του ρεκόρ 3000 μέτρων εμποδίων της Ρουάντα -και μετέπειτα προπονητή του- Ζερβέ Χακισιμάνα, αν και υποτίθεται ότι προπονούνταν περιοδικά μαζί με άλλους νέους μαζί του από το 2013.

Από το 2020 περίπου, προετοιμαζόταν ήδη για τον μαραθώνιο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο 21χρονος σημείωσε σημαντικό ατομικό ρεκόρ στον ισπανικό ημιμαραθώνιο της Βαλένθια σε 58:42, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Το 2021, έτρεξε σε 59:35 και 59:02 ημιμαραθώνιους στη Λενς της Γαλλίας (καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση) και στη Βαλένθια και πάλι (καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση), αντίστοιχα.

Τον Δεκέμβριο 2022, ο 23χρονος πια Κίπτουμ έκανε το ντεμπούτο του στην κλασική απόσταση των 42,195 χιλιομέτρων στον μαραθώνιο της Βαλένθια. Τρέχοντας με αρνητικό split, πήρε τη νίκη με τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών, 2:01:53, και έγινε ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που ξεπέρασε τις δύο ώρες και δύο λεπτά. Μόνο ο συμπατριώτης του και τότε κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Eliud Kipchoge (2:01:09 και 2:01:39) και ο Αιθίοπας Kenenisa Bekele (2:01:41) είχαν τρέξει ταχύτερα μέχρι τότε.

Στον επόμενο αγώνα του ο Κίπτουμ εμφανίστηκε σε έναν ακόμα μαραθώνιο, αυτή τη φορά, στον μαραθώνιο του Λονδίνου τον Απρίλιο, καταφέρνοντας να θριαμβεύσει και πάλι, παρά τις βροχερές συνθήκες, με τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία, 2:01:25, ένα ρεκόρ διαδρομής που απείχε μόλις 16 δευτερόλεπτα από το παγκόσμιο ρεκόρ.

Πετυχαίνοντας και πάλι αρνητικό split, ξέφυγε μετά τα 30 χλμ. και ολοκλήρωσε το τελευταίο μισό σε 59:45 – το ταχύτερο ημιμαραθώνιο σε πλήρη μαραθώνιο αγώνα που είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε (σε συνδυασμό με το ρεκόρ 13:49 από τα 30-35 χλμ. σε ταχύτατο 2:45. 8 min/km ρυθμό = 21,71 km/h για ένα σύνολο 27:50 μεταξύ 30-40k).

Στον επόμενο αγώνα του, που ήταν ο τρίτος του μαραθώνιος και ο δεύτερος Παγκόσμιος Μαραθώνιος Major, στον Μαραθώνιο του Σικάγο στις 8 Οκτωβρίου και σε ηλικία ακόμη 23 ετών, ο Κίπτουμ σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2 ώρες και 35 δευτερόλεπτα, μειώνοντας κατά 34 δευτερόλεπτα το όριο που είχε θέσει ο Kipchoge στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2022 και καταρρίπτοντας το ρεκόρ διαδρομής κατά περισσότερο από τρία λεπτά.

Ο Κίπτουμ ήταν παντρεμένος με την Asenath Rotich και είχαν δύο παιδιά.

Πηγή: news247