Κικίλιας: 10 οι νεκροί από την κακοκαιρία, τέσσερις οι αγνοούμενοι

Στους 10 νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ανακοίνωσε πριν λίγο ο Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται, στον Βόλο και το Πήλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη νέα ενημέρωση για την κακοκαιρία Daniel. Καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα, σημείωσε.

Η εικόνα από τον Πηνειό, που έπληξε κυρίως τις περιοχές Γιάννουλη, Τύρναβος και τον δήμο Λάρισας «μας κρατά σε συνεχή επιφυλακή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ανά πάσα στιγμή τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορεί να ενταθούν», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού» σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. «Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες, με μηνύματα από το 112, δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Άγιος Θωμάς, Γιάννουλη και εργατικές κατοικίες, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε η υπερχείλιση του Πηνειού, μετά το σφυροκόπημα από την κακοκαιρία Daniel.

Από την Τετάρτη έχουν γίνει 296 διασώσεις με ελικόπτερα, σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Από αυτούς, 150 άνθρωποι είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας που τους παρασχέθηκε. Επίσης, 1.700 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με λέμβους και οχήματα.

Στις περιοχές που έπληξε σφοδρά η κακοκαιρία επιχειρούν 20 ελικόπτερα, από τα οποία εννιά της πυροσβεστικής, επτά των ενόπλων δυνάμεων, ένα της αστυνομίας και τρία ελβετικά, που ήταν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στις πυρκαγιές και χρησιμοποιούνται στη διανομή τροφίμων και νερού στα αποκλεισμένα χωριά.

«Έως το μεσημέρι της Πέμπτης, τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ακραίων συνθηκών και της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.